Beeld en Geluid opent nieuwe tentoonstelling "Voorbij het Nieuws"

Zeven persoonlijke verhalen, journalistieke dilemma’s en nieuwe verbanden

25 NOVEMBER 2014, HILVERSUM
Samenvatting
Vandaag opende het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de nieuwe tijdelijke tentoonstelling “Voorbij het Nieuws”. Beeld en Geluid probeert inzicht te geven in het ontstaan van nieuws, de impact van nieuws en de mechanismen van beeldvorming.

De tentoonstelling werd feestelijk geopend door Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid. NOS nieuwslezer Herman van der Zandt interviewde een aantal hoofdrolspelers: Coen van Veenendaal, oprichter Alpe d’HuZes, Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS nieuws en Geert Mul, mediakunstenaar.
Coen van Veenendaal sprak waardering uit voor de tentoonstelling, omdat deze het effect toont van nieuws op de levens van mensen die, zoals hij, onderwerp waren van het nieuws. Marcel Gelauff: "Als publieke instelling hebben wij een taak tot zelfreflectie. Maar als nieuwsmakers zullen wij wel gewoon ons werk blijven doen."

Persoonlijke verhalen

De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen. Allereerst zijn er zeer persoonlijke verhalen te zien en te beluisteren van een aantal mensen dat onderwerp was van het nieuws, in de periode 2011-2013. Het zijn verhalen van ondermeer Coen van Veenendaal, Tofik Dibi, kandidaat lijsttrekker Groen Links, Hero Brinkman, prominent PVV lid en Mauro Manuel, uitgeprocedeerd asielzoeker. Verschillende journalisten en redacteuren, zoals Rob Trip en Dominique van der Heyde, vertellen over de keuzes die zij maakten bij de verslaglegging van deze verhalen.

Beeld en Geluid presenteert de persoonlijke verhalen in het netwerk van gebeurtenissen en (social) media waarin ze plaats vonden en geeft bezoekers daarmee inzicht in de verhalen áchter opvallende items uit het NOS Journaal van 20.00 uur. Als digitaal audiovisueel archief laat Beeld en Geluid sommige verhalen uiteraard ook online zien.

Naast de persoonlijke invalshoeken geven de foto's van Stefan Heijdendael een kijkje achter de schermen van het NOS Journaal.

Nieuwe verbanden

Tot slot werkten mediakunstenaar Geert Mul en Beeld en Geluid gezamenlijk aan een onderzoeksproject. Eén van de uitingsvormen is een installatie, waarvan tijdens de opening het prototype wordt onthuld. De basis is een database waarin de NOS Journaals van 20.00 uur van 2011-2013 zijn opgeslagen. In totaal zijn dit 12.000 items. De journaals zijn geanalyseerd met spraakherkenningstechniek. Bezoekers kunnen midden in de interactieve installatie gaan staan en zo de immensheid van het digitale archief ervaren. Tegelijkertijd kunnen zij zien welke onverwachte nieuwe verbanden er tussen woord en nieuwsbeelden worden gelegd. 

De tentoonstelling "Voorbij het Nieuws" is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

De installatie in de tentoonstelling is een onderzoeksproject van Beeld en Geluid en Geert Mul in samenwerking met Centraal Museum, Huis voor Beeldcultuur, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Of The Image en het Nederlands Fotomuseum. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Fonds 21 en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten