Beeld en Geluid voegt unieke Provo-opnames toe aan collectie

Audiofragment genomineerd voor Stuk van het Jaar 2014

24 OKTOBER 2014, HILVERSUM
Samenvatting
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een tiental bijzondere banden gedigitaliseerd en neemt deze op in de collectie. De tapes bevatten geluidsopnames van de toen 17-jarige Bart van Heerikhuizen, die op 14 augustus 1965 aanwezig was bij één van de eerste Provo-happenings bij het Lieverdje in Amsterdam. Beeld en Geluid zendt het ‘nieuwe’ archiefstuk in voor het Stuk van het Jaar 2014, waar iedereen tot eind van de maand oktober op kan stemmen.

‘Wij zijn bang’

In de opnames is te horen hoe de politie hard ingrijpt als twee provo’s bloemen bij het Lieverdje neerleggen. Als reactie begint de menigte ‘Wij zijn bang’ te scanderen. Op de banden zijn ook diverse interviews te horen die Bart van Heerikhuizen afnam met Provo-‘kopstukken’, zoals Roel van Duijn en Robert Jasper Grootveld. Door het ontbreken van radio- en televisieploegen bij de gebeurtenissen van die dag is het materiaal van Van Heerikhuizen uniek. De jonge scholier was aanwezig met zijn taperecordertje omdat hij artikelen schreef voor het pas opgerichte tijdschrift ‘?’.

De VARA zond de opnames van Bart van Heerikhuizen destijds uit op de radio, maar omdat ook die radiouitzendingen niet zijn gearchiveerd vormen de banden een essentiële aanvulling op de collectie van Beeld en Geluid.

Stuk van het Jaar 2014

Het archiefstuk is in de race voor het Stuk van het Jaar, de wedstrijd voor het mooiste archiefstuk, die dit jaar zijn tweede editie beleeft. Het thema is dit jaar, net als de Maand van de Geschiedenis, ‘Vriend en Vijand’. Er kan nog tot eind van de maand oktober gestemd worden via http://www.stukvanhetjaar.nl/beeld-en-geluid/

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten