Doe mee en verrijk Wikipedia met audiovisueel erfgoed

Beeld en Geluid organiseert videosprint voor UNESCO World Day for Audiovisual Heritage


Samenvatting
Op 27 oktober viert UNESCO voor de zesde keer de World Day for Audiovisual Heritage. In het kader van deze dag organiseert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid van 27 oktober tot 3 november een videosprint om het Nederlands audio-visueel erfgoed beter zichtbaar te maken op Wikipedia.

De dag voor audiovisueel erfgoed van UNESCO is een jaarlijks initiatief om aandacht te vragen voor het belang van het behoud van audiovisuele documenten: bijvoorbeeld film-, televisie- en radiomateriaal. Als historische bronnen van de 20e en 21e eeuw overstijgen ze taal- en cultuurgrenzen, doen ze een direct appèl op oog en oor en hebben ze de maatschappij waarin we leven voorgoed veranderd.

In het kader van deze dag voor audiovisueel erfgoed looft Beeld en Geluid een aantal prijzen uit onder de mensen die tussen 27 oktober en 3 november Wikipedia-artikelen verrijken met videomateriaal. Deelnemers aan de videosprint kunnen zich via deze projectpagina opgeven en op 27 oktober direct aan de slag. Ervaring met het bewerken van Wikipedia is niet nodig. Op de projectpagina staat een duidelijke uitleg en een instructievideo, waardoor iedereen kan deelnemen.

De analoge dragers waarop audiovisuele documenten worden opgeslagen zijn zeer kwetsbaar, daarom is er in de afgelopen jaren hard gewerkt aan de digitalisering van deze werken in het project Beelden voor de Toekomst. Waar auteursrechten dit toestaan, streeft Beeld en Geluid ernaar deze waardevolle bronnen aan een zo breed mogelijk publiek ter beschikking te stellen, waaronder voor hergebruik in artikelen op Wikipedia. Via Wikipedia kunnen niet alleen veel mensen dit materiaal inzien, ook werkt een grote gemeenschap van vrijwilligers aan het schrijven van artikelen met kennis over deze video’s in hun specifieke historische en geografische context. Het artikel over de telefooncentrale is bijvoorbeeld verrijkt met een prachtige video over de Arnhemse telefooncentrale in 1947, waarin zowel een handmatige als geautomatiseerde telefooncentrale werkend te zien zijn. Of neem het artikel over de eendenkooi, waarbij een video uit 1974 kort en krachtig de werking van een eendenkooi uitlegt.

Met deze videosprint hoopt Beeld en Geluid audiovisueel erfgoed als bron van kennis ook binnen de vrije online encyclopedie Wikipedia op de kaart te zetten.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL