Weekend van de Wetenschap in Beeld en Geluid

Pop-up Wetenschappers, high speed camera's en toveren met chroma key

30 SEPTEMBER 2014, HILVERSUM
Samenvatting
Het eerste weekend van oktober (4 en 5 oktober) staat in het teken van wetenschap en technologie. Beeld en Geluid ontrafelt een aantal geheimen van veelgebruikte technieken die zó uit de grote film- en televisiestudio's komen, zoals chromakey en stop motion. Bovendien kunnen bezoekers live getuige zijn van en meewerken aan onderzoek, uitgevoerd door pop-up wetenschappers dr. John Ashley Burgoyne en dr. Ad Vingerhoets.

Zowel dr. Burgoyne als dr. Vingerhoets doen tijdens het weekend onderzoek naar het geheim van het succes van Bohemian Rhapsody van Queen. Hoe komt het toch dat dit nummer steevast op nummer 1 eindigt in de NPO Radio 2 Top 2000? Het resultaat van deze onderzoeken wordt bekend gemaakt tijdens het Top 2000 Symposium op 20 november aanstaande.

Wetenschap live

Musicoloog Burgoyne onderzoekt wat de kenmerken zijn van een liedje dat 'blijft hangen'. Hij ontleedt zaterdag 4 oktober het Queen-nummer en onderzoekt met publiek wat het meest herkenbare stukje is. Dr. Burgoyne heeft een speciale game ontwikkeld om dit te kunnen onderzoeken: Hooked. Deze game kan gespeeld worden en Dr. Burgoyne geeft uitleg over het belang en de toepassingsmogelijkheden van zijn onderzoek.

Doctor Ad Vingerhoets, professor klinische psychologie aan de Universteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar hoe muziek ons verdrietig of vrolijk maakt. Zondag 5 oktober komt hij met zijn team psychofysiologisch onderzoek doen. Dat is onderzoek waarbij je lichamelijke reacties meet. Vandaag kijkt hij naar de lichamelijke reacties die het luisteren naar het liedje Bohemian Rhapsody oproept. Gaat het hart sneller kloppen? Verandert de bloeddruk en wat gebeurt er in je gezicht? Dat wordt allemaal gemeten. Hij probeert daarmee een lichamelijke verklaring te vinden van het enorme succes van het liedje en waarom het in de NPO Radio 2 Top 2000 altijd maar weer op 1 staat.

Achter de schermen

Ook kunnen bezoekers zich verdiepen in de technieken achter een chromakey-wand, zelf een animatefilm maken door middel van stop motion techniek en werken met de high speed camera. Professionals geven uitleg wat er gebeurt bij die technieken en hoe ze worden gebruikt in de televisiestudio's. Vervolgens kunnen ze er zelf mee aan de slag.

Alle onderdelen aangeboden tijdens het Weekend van de Wetenschap zijn inbegrepen in de entreeprijs voor Beeld en Geluid. Kijk voor een compleet overzicht van het programma, tijden en prijzen op beeldengeluid.nl. 

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten