Vakantiegevoel in Beeld en Geluid op de Sneekweek

VJ mixt unieke historische beelden Sneekweek; officiële overdracht unieke films naar archief

29 JULI 2014, HILVERSUM
Samenvatting
Tijdens de opening van de Sneekweek, op vrijdagavond 1 augustus, presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bijzondere archiefbeelden van Sneek en de Sneekweek. Naast materiaal uit de eigen collecties, laat Beeld en Geluid ook collecties zien en mixen van het Fries Film Archief, amateurfilmmateriaal en door kinderen gemaakte animatiefilms. Ook op zaterdag 2 en zondag 3 augustus zijn de tot meer dan 80 jaar oude films te zien én kunnen kinderen en hun ouders aan de slag door zelf een animatiefilm te maken.

Vakantievieren: we doen het al jaren en leggen dit ook al decennia lang vast op foto’s, film en video. Deze zomer zet Beeld en Geluid het universele vakantiegevoel centraal, ook buiten de muren van het museum. Als eerste doet Beeld en Geluid Sneek aan, waar de Sneekweek al voor de 79e keer een vast onderdeel van het vakantiegevoel is geworden.

Op zoek naar meer unieke Friese historische beelden: amateurfilm is welkom!
In het weekend van 1,2 en 3 augustus toont Beeld en Geluid samen met het Fries Film Archief historische beelden van Sneek en de Sneekweek. Extra bijzonder is de film van Anton Stoelwinder van de 50e Sneekweek. De film is onderdeel van een unieke vondst van zeven films, waaronder ook een film van een zeilwedstrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze films zijn gevonden in het eigen archief van de organisatie van de Sneekweek. Tijdens het openingsweekend worden de films officieel overgedragen aan het Fries Film Archief. Het archief zal de films voor de komende generaties digitaliseren en veilig stellen.

Amateurfilm Platform
Met deze unieke vondst zijn de filmarchieven van Nederland echter nog niet volledig. Beeld en Geluid en het Fries Film Archief zijn daarom op zoek naar zo veel mogelijk amateurfilms en –video’s van de Sneekweek. Van zeer oude films uit 1934 tot video’s vanaf de jaren 80: alles is welkom op amateurfilmplatform.nl en kan een bijzondere toevoeging aan het archief vormen.

Zelf aan de slag met animatiefilms
Tijdens de Sneekweek kunnen bezoekers niet alleen beelden bekijken, maar ook zelf aan de slag. Kinderen kunnen samen met hun (groot)ouders, ooms en tantes een eigen stop-motion animatiefilm maken bij de animatiekar. Zo leren de kinderen alles over wat er bij het maken van een animatiefilm zoal komt kijken.

Programma in de Stadhuistuin
1 augustus VJ met archiefbeelden op groot scherm tijdens de opening.
2 en 3 augustus VJ met archiefbeelden op groot scherm (10:00 – 17:00 uur)
Animatiefilm maken

Vakantiegevoel in Beeld en Geluid
Ook bij Beeld en Geluid in Hilversum staat het vakantiegevoel centraal. Direct bij binnenkomst klinken de grootste zomer hits uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. In de filmzaal zijn alleen programma’s over vakantie en zomerse thema’s te zien. Onder andere ‘de Vakantieman’, ‘Weg van de Snelweg’ en beelden uit een wel heel natte en bijna winterse zomer in 1956. Kinderen en ouders kunnen zelf aan de slag met technieken die in film- en televisiestudio’s worden toegepast. Zo maken ze een eigen stop motion animatiefilm of gaan ze aan de slag met chroma keying om een bijzondere vakantiefoto te maken.

Afbeeldingen
Video's
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten