12 miljoen voor digitale infrastructuur geesteswetenschappen

01 JULI 2014, HILVERSUM
Samenvatting
CLARIAH, een consortium van onderzoeks- en erfgoedinstellingen, publieke organisaties en bedrijven ontvangt een NWO-subsidie van 12 miljoen euro voor het ontwikkelen van een digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen. Hiermee worden grote hoeveelheden data uit verschillende geesteswetenschappelijke disciplines aan elkaar gekoppeld en doorzoekbaar gemaakt. Zo wordt het mogelijk om grote discipline-overschrijdende vragen te onderzoeken over cultuur en maatschappelijke verandering.

Voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een belangrijke rol weggelegd binnen het deelgebied Mediastudies, één van de drie kerngebieden van CLARIAH. Mediawetenschappers gebruiken uiteenlopende bronnen tekst, beeld en geluid uit kranten, radio, televisie en andere (sociale) media als bronmateriaal voor hun onderzoek. Tot nu toe was het niet goed mogelijk om de toenemende hoeveelheid digitale data uit de afzonderlijke vakgebieden in samenhang te zien. Door de investering in CLARIAH kunnen nieuwe instrumenten ontwikkeld worden om diverse data te bevragen op betekenisvolle inhoud.

Johan Oomen, hoofd Research & Development bij Beeld en Geluid: “De afgelopen jaren hebben we een groot deel van onze historische collecties kunnen digitaliseren, en nieuwe producties stromen inmiddels geautomatiseerd het digitale archief in. Het verbinden van deze collecties met de digitale infrastructuur die CLARIAH ontwikkelt stelt mediawetenschappers in staat complexe onderzoeksvragen te stellen. Het vergroot tegelijkertijd de kennis over de collectie van Beeld en Geluid, kennis die we gebruiken bij het maken van nieuwe tentoonstellingen”.

Drie deelgebieden vervullen een voortrekkersrol in CLARIAH:

  • Sociaal-economische geschiedenis: Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit en Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (KNAW)
  • Taalkunde: Meertens Instituut (KNAW), Vrije Universiteit en de Radboud Universiteit Nijmegen
  • Mediastudies: Universiteit van Amsterdam en Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Naast de genoemde instellingen zal een groot aantal andere onderzoekers en instellingen uit de Geesteswetenschappen bij CLARIAH betrokken worden. 

Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten