Bronzen MUSE Award voor online versie tv-serie Na de bevrijding

21 MEI 2014, HILVERSUM
Samenvatting
De uitgebreide webapplicatie van de NTR-serie Na de bevrijding, ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, heeft een Bronzen MUSE Award for Online Presence gewonnen op het festival voor Media en Technologie in Seattle. De innovatieve applicatie verschaft kijkers middels een interactieve player, via tablet of webbrowser, toegang tot de volledige filmbeelden, muziek, foto’s en kranten die gebruikt zijn in de serie.

De Muse Awards worden jaarlijks uitgereikt aan instituten of onafhankelijke producenten die digitale media inzetten om een museale ervaring en binding met het publiek te versterken. Community, innovatie, creativiteit en educatie zijn termen die centraal staan bij het gebruik van deze digitale media.

Na de bevrijding is een zevendelige serie van de NTR over de eerste jaren van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Voor iedere aflevering van Na de bevrijding produceerde het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met de NTR en Videodock een speciale webapplicatie. Met deze interactieve applicatie kan de gebruiker op eigen tempo grasduinen door de archiefbeelden die voor de serie gebruikt werden. De online variant verschaft kijkers toegang tot de volledige filmbeelden, muziek, foto’s en krantenartikelen via hun tablet of webbrowser.

De NTR zond Na de bevrijding begin dit jaar uit op Nederland 2. Zowel de serie als zo’n 80 uur aan archiefmateriaal blijven beschikbaar op nadebevrijding.nl.

American Alliance of Museums

De Golden Muse Award for Online Presence ging naar Seattle Art Museum. De Silver Muse Award for Online Presence ging naar Museum of Modern Art in New York. De awardwinnaars werden gekozen door een internationale groep van GLAM-media professionals (Galleries, Libraries, Archives and Museums) die aangesloten zijn bij de American Alliance of Museums (AAM). Deze organisatie stimuleert musea en de culturele gemeenschap.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten