Beeld en Geluid organiseert Wikipedia edit-a-thon vooroorlogse muziek

Veiligstellen van muziekkennis over periode 1900-1940

07 MEI 2014, HILVERSUM
Samenvatting
Waar luisterde Nederland naar tussen 1900 en 1940? Op 14 juni organiseren het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Wikimedia Nederland een edit-a-thon waar gewerkt wordt aan Wikipedia artikelen over Nederlandse muziek uit de periode 1900-1940.

Het doel van de schrijfsessie, bij Beeld en Geluid in Hilversum, is om kennis over muziek uit deze periode vast te leggen en zo bereikbaar te maken voor de hele wereld. Deze kennis is momenteel moeilijk te vinden. Die circuleert in netwerken van verzamelaars, kenners en muziekwetenschappers en mist nog op online platforms zoals Wikipedia of de Muziekencyclopedie van Beeld en Geluid.

De aanleiding voor dit evenement is dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid momenteel een grote collectie 78-toerenplaten aan het digitaliseren is. Van revue-muziek tot fanfare, van voordrachten tot foxtrots: met meer dan 10.000 nummers geeft deze collectie een mooi overzicht van, vooral vooroorlogse, Nederlandse muziek. Door dit te digitaliseren wordt het niet alleen mogelijk om deze muziek op andere manieren te beluisteren, maar is de muziek ook veiliggesteld voor de toekomst.

De dag staat vooral in het teken van het gezamenlijk schrijven van artikelen voor de online encyclopedie Wikipedia. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten. De dag begint met een korte cursus over het schrijven van encyclopedische artikelen op Wikipedia. Ook is er een kleine expositie te zien van platenspelers, platenhoezen, wasrollen en andere objecten uit het archief van Beeld en Geluid. Deelnemers kunnen een exclusieve rondleiding krijgen door het depot van Beeld en Geluid. Naast het (leren) schrijven van artikelen is dit evenement een mooie gelegenheid voor verzamelaars en kenners om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen.

Meer informatie en het programma zijn hier te vinden. Geïnteresseerden kunnen zich door middel van dit formulier opgeven.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten