Koninklijke amateurvideo's leveren film op

Beeld en Geluid presenteert film ‘Mijn Band Met Oranje’

15 APRIL 2014, HILVERSUM
Samenvatting
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteert op donderdag 17 april aanstaande de film Mijn Band Met Oranje, het resultaat van een grootse landelijke inzameling van amateurvideo's rond het thema ‘Koninklijk Huis’. Beeld en Geluid geeft de ingezonden video’s terug aan alle Nederlanders door de film vanaf 20 april in het kader van de tentoonstelling Leven met Oranje bij Beeld en Geluid te vertonen. Daarnaast wordt de dvd van de film in een oplage van 800.000 als cadeau bij De Telegraaf verspreid.

In 2013 voerde Beeld en Geluid campagne en trok het land in om amateurvideomateriaal over het Koninklijk Huis in te zamelen uit de periode 1980 tot nu. Video’s die anders verloren zouden gaan werden gedigitaliseerd en opgeslagen in het archief van Beeld en Geluid om deze te bewaren voor komende generaties. Ze vormden de basis voor de film Mijn Band Met Oranje.Beeld en Geluid maakte de film in nauwe samenwerking met De Telegraaf, die tevens een belangrijke rol speelde tijdens de inzamelingsactie van amateurfilmmateriaal.


Een bijzondere kijk op Oranje en onszelf
Vanuit heel het Koninkrijk der Nederlanden werden vele ontroerende en bijzondere amateurbeelden ingezonden. Van het laatste publieke optreden van koningin Juliana tot anti-koningshuisrellen in Breda en nooit eerder vertoonde beelden van prins Bernhard in Uganda. Maar vooral laten de films zien hoe Nederlanders naar het koningshuis kijken. Iedere deelnemer heeft laten zien: dit is ‘Mijn Band Met Oranje’.Het amateurmateriaal wordt afgewisseld met interviews met de verschillende makers. Drie generaties komen in de film aan bod; koningin Juliana en prins Bernhard, prinses Beatrix en prins Claus en koning Willem Alexander en koningin Máxima.


Een film over iedereen, voor iedereen
Na de feestelijke première van de film op 17 april bij Beeld en Geluid, krijgen alle abonnees van De Telegraaf de dvd van de film bij de krant van 18 april in de bus. Op 19 april wordt de film cadeau gedaan bij de krant in de losse verkoop.

Vanaf 20 april is de film ook op het witte doek te zien in het kader van de tentoonstelling Leven met Oranje, die nog tot en met 1 juni bij Beeld en Geluid te bezoeken is.

Alle ingezonden video’s worden binnenkort online beschikbaar gesteld op het AmateurFilm Platform van Beeld en Geluid, waar amateurfilms op duurzame wijze toegankelijk gemaakt worden voor een groot publiek. 


Partners
Het project werd mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij. Mijn Band Met Oranje werd uitgevoerd in samenwerking met SuperSens en een grote hoeveelheid regionale archieven.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten