Televisiekijken met BN'ers bij Beeld en Geluid

1000ste Buis & Haard geëerd met vaste plek in Beeld en Geluid experience

11 MAART 2014, HILVERSUM
Samenvatting
Beeld en Geluid opent naar aanleiding van de duizendste editie van de rubriek Buis & Haard – een wekelijkse rubriek in de VARAgids - een complete Buis & Haard Lounge in de experience. Het is voor het eerst dat Beeld en Geluid een plek inruimt voor een tijdschriftrubriek uit een omroepgids. De Buis & Haard Lounge wordt een vast onderdeel van de publieksattractie in Hilversum waar het allemaal draait om radio en televisie.

Op de bank bij Bekende Nederlanders

Naar welke tv-programma’s kijken Bekende Nederlanders? In de rubriek ‘Buis & Haard’ van de VARAgids komen BN’ers en hun partner aan het woord over hun media-interesses. Tijdens het gesprek worden ze gefotografeerd in hun huiskamer.

De rubriek wordt op 1 oktober 1994 geïntroduceerd door hoofdredacteur Daan Dijksman. In de allereerste aflevering vertellen presentator Charles Groenhuijsen en echtgenote Karin van der Cammen waar ze naar kijken: 'bokswedstrijden die met een knock out eindigen' (Charles), en 'Pleidooi' (Karin). Bij het interview wordt een foto geplaatst van het echtpaar thuis op de bank. Al snel blijkt de foto de crux van de rubriek: het voyeuristische element blijkt uitstekend te werken. Inmiddels is de duizendste Buis & Haard een feit. De rubriek levert niet alleen een terugblik op de televisiegeschiedenis van de afgelopen twintig jaar, maar ook een kijkje in de huiskamers van Bekende Nederlanders. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door noemt tijdschriftexpert Rob van Vuure Buis & Haard de beste tijdschriftrubriek van Nederland.

Buis & Haard Lounge
De Buis & Haard Lounge krijgt een plek in de Medialounge van de Beeld en Geluid experience. Dat is de plek waar bezoekers in kleine huiskamertjes zelf hun favorieten kunnen bekijken en rustig kunnen grasduinen in meer dan 30.000 programmatitels, een logische plek voor de Buis & Haard Lounge. Cecile Koekkoek, hoofdredacteur VARAgids zegt daarover: ”Een wereldwijde noviteit: een permanente expositie over een tijdschriftrubriek! Met daarin de beste bijdragen uit duizend Buis & Haarden, een quiz en een film over het maakproces.”

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten