Nieuw online spel ‘Spotvogel’ verrijkt archief ‘Vroege Vogels’

Doel ‘Spotvogel’ is het verzamelen van één miljoen trefwoorden vóór 2014

03 SEPTEMBER 2013, HILVERSUM
Samenvatting
Om het rijke archief met beeldmateriaal van het populaire natuurprogramma ‘Vroege Vogels’ in kaart te brengen, hebben de VARA en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het online spel ‘Spotvogel’ ontwikkeld. In het spel op www.vroegevogels.nl/spotvogel nemen spelers het tegen elkaar op door zoveel mogelijk gepaste trefwoorden aan videofragmenten toe te kennen. Het online archief van ‘Vroege Vogels’ wordt zo beter toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt.

Het online archief van ‘Vroege Vogels’, bestaat uit ruim zeshonderd videofragmenten. De spelers van het spel maken kans op mooie prijzen, waaronder de eerste vijf weken kaartjes voor ‘De Nieuwe Wildernis’. Het doel is om voor het einde van het jaar één miljoen tags te verzamelen.

Hoe werkt het spel:
1: De speler kiest een fragment om het spel mee te spelen en bekijkt de video
2: De speler voert zoveel mogelijk woorden in die beschrijven wat hij/zij ziet of hoort
3: Wanneer de woorden overeen komen met die van andere spelers, scoort de speler matches die punten opleveren
4: De speler registreert zich om de punten te bewaren. Geregistreerde spelers maken iedere week kans op een mooie prijs.

‘Spotvogel’ is een samenwerking van ‘Vroege Vogels’ (VARA), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Beelden voor de Toekomst, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Naturalis Biodiversity Center. Dit unieke spelconcept voor het annoteren van videomateriaal in archieven werd in 2009 ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid i.s.m. de KRO. Eerder werd het archief van Man bijt hond en Boer zoekt vrouw beschreven. Inmiddels is het concept verder ontwikkeld en wordt de nieuwste versie nu ingezet voor ‘Spotvogel’.

Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten