RETRO GAME EXPERIENCE

Een retro game paradijs op 14 en 15 september bij Beeld en Geluid

20 AUGUSTUS 2013, HILVERSUM
Samenvatting
Pong, Space Invaders, Pac-Man, Donkey Kong en Mario Bros. Deze en nog veel meer gameklassiekers zijn in het weekend van 14 en 15 september te zien en te spelen tijdens de Retro Game Experience bij Beeld en Geluid. Een heel weekend lang verandert het instituut in een retro game paradijs met diverse consoles, handhelds en een grote collectie klassieke arcadekasten.

Tijdens de Retro Game Experience vind je een nagebouwde arcadehal bij Beeld en Geluid met een uitgebreid overzicht van de grootste videogame klassiekers uit de jaren 70, 80 en 90. Van de allereerste videogame Computer Space tot de echte jaren negentig klassieker Mortal Kombat.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om bekende titels als Galaga, Out Run, Daytona USA of Time Crisis nog een keer te spelen zoals dat ooit gebeurde in een arcadehal. De uitgebreide collectie arcadekasten komt uit heel Europa en wordt samengebracht bij Beeld en Geluid ter gelegenheid van Eurocade, een jaarlijkse bijeenkomst voor liefhebbers. Er is speciale aandacht voor de in Japan nog immer populaire arcadekasten, de zogeheten Candy Cabs. Ook de console- en pc games ontbreken niet en er is een uitgebreid overzicht van handhelds, zeldzame games en controllers te zien.

Er is een aantal films te zien in de theaterzaal, een Retro Game Quiz en bezoekers kunnen meedoen aan de Donkey Kong High Score Competitie op een Nintendo arcadekast uit 1981. Game-recensent Steven Saunders van het tv-programma Gamekings is op zaterdag aanwezig om zijn favoriete retro games te bespreken en er is een discussiepanel, mogelijk gemaakt door CLICKNL, over de terugkeer van de arcadegames.

Alle onderdelen van de Retro Game Experience zijn toegankelijk met een toegangskaartje voor de Beeld en Geluid Experience. Kijk voor een compleet overzicht van het programma, tijden en prijzen op http://www.beeldengeluid.nl/retro-game-experience.

Afbeeldingen
Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.