LEVEN MET ORANJE VANAF 21 JUNI TE ZIEN

Een koninklijke tentoonstelling in Beeld en Geluid

21 MEI 2013, HILVERSUM
Samenvatting
Leven met Oranje, een tentoonstelling vol archiefmateriaal van en over ons Koninklijk Huis is vanaf vrijdag 21 juni te zien bij Beeld en Geluid. Het koningshuis bestaat bijna 200 jaar en daarvan is ruim een eeuw vastgelegd in bewegend beeld. Te midden van 17 beeldschermen van twee meter hoog, kunnen bezoekers straks genieten van bekende en minder bekende beelden van de Oranjes rondom vijf thema's; sporten, rouwen, werken, strijden en vieren met Oranje. Kortom: ons leven met Oranje.

Alle geluid- en beeldopnames die Beeld en Geluid rijk is, zijn opgediept uit het archief. De oudste beelden van het koningshuis zijn de uit 1898 stammende opnames van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in Amsterdam. Sindsdien is de meest besproken familie van Nederland ook de meest gefilmde. Aan de hand van een enorme hoeveelheid audiovisuele fragmenten worden de terugkerende patronen en rituelen getoond die horen bij de koninklijke taak. Op de wanden van de tentoonstellingsruimte worden speciaal voor de tentoonstelling gemonteerde films vertoond. Het ene moment sta je in het publiek bij de inhuldiging van prinses Wilhelmina in 1898, het volgende sta je midden tussen de krakersrellen in 1980 of oog in oog met een ontroerde en pas vader geworden Willem-Alexander.

Door de toegenomen media-aandacht voor het doen en laten van de koninklijke familie wordt de scheidslijn tussen hun werkzame en hun privéleven steeds dunner. Het spanningsveld tussen de officiële taak en het familieleven van het koningshuis vormt het centrale thema van de tentoonstelling, letterlijk door het hart van de ruimte op te delen in twee ruimtes. Eén kamer is ingericht om bijzondere beelden te laten zien die een kijkje geven in het persoonlijke leven van de koninklijke familie. Daarnaast bevindt zich een kamer waarin beelden te zien zijn die met de taakuitoefening van de leden van het Koninklijk Huis te maken hebben.

De tentoonstelling laat zien hoe de verhouding tussen media en de koninklijke familie is veranderd (en geprofessionaliseerd) in de loop der jaren. Het is in deze gemedialiseerde tijd, waarin de relatie tussen media en koningshuis zich afspeelt binnen afgesproken regels, bijna niet meer voor te stellen dat eigen opnames uit de kinderkamer, zoals prins Bernhard die destijds beschikbaar stelde aan het Polygoonjournaal, nog te zien zouden zijn. De alomtegenwoordigheid van de media heeft een veel sterkere bescherming van de persoonlijke levenssfeer met zich meegebracht.

Leven met Oranje, een koninklijke tentoonstelling is te zien vanaf 21 juni 2013. 

Afbeeldingen
Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.