Vorstelijke bijdrage BankGiro Loterij voor Koninklijke tentoonstelling

06 FEBRUARI 2013, HILVERSUM
Samenvatting
Beeld en Geluid ontving dinsdagavond 5 februari het vorstelijke bedrag van 300.000 euro als meerjarige begunstigde van de BankGiro Loterij. Met die bijdrage wordt de nieuwe tentoonstelling : Leven met Oranje, een Koninklijke tentoonstelling gefinancierd. Ook werd bekend gemaakt dat Beeld en Geluid nog eens 559.200 euro krijgt voor het extra project: Mijn band met Oranje, een nationale inzamelingsactie waarbij het instituut op zoek gaat naar Oranje-video’s van amateurfilmers in Nederland.

In de jaren 2013-2015 viert Nederland dat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat. Ter ere daarvan opent Beeld en Geluid eind juni 2013: Leven met Oranje, een Koninklijke tentoonstelling. Het rijk gevulde audiovisuele archief wordt ondersteboven gekeerd. Bijzondere privéopnamen van de Koninklijke Familie worden getoond, oude beelden worden opnieuw geïnterpreteerd en op een verhalende manier duikt de bezoeker in ons leven met Oranje.  

De voornaamste relatie van de Nederlander met het koningshuis verloopt via de media en andersom zet de Koninklijke Familie de media in om het vertrouwen van de burgers te winnen. Het is deze duale relatie van burger en het Huis van Oranje – enerzijds afstand en privacy, anderzijds warmte en openheid – die de bijzondere en veranderende band van de Nederlanders met de Oranjes kenschetst. Het is die relatie die Beeld en Geluid in de tentoonstelling in beeld brengt. 

Mijn band met Oranje, de mooiste Oranje-video’s van Nederland
Met de toekenning van 559.200 euro voor Extra Projecten van de BankGiro Loterij start Beeld en Geluid een landelijke actie om een lacune in zijn amateurvideocollectie op te vullen. Veel amateurfilmers in Nederland hebben de afgelopen decennia Oranje-opnames gemaakt van gebeurtenissen zoals Koninginnedag en Prinsjesdag. Op de zolderkamers van Nederland ligt mogelijk nog uren aan waardevol materiaal te wachten. Beeld en Geluid gaat met steun van de BankGiro Loterij op zoek naar deze beelden om ze op te nemen in de collectie en ze toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het audiovisuele archief van Nederland en tevens het grootste in zijn soort in Europa. In het instituut lig meer van 750.000 uur radio, televisie en film opgeslagen. Het grootste deel daarvan is de afgelopen jaren gedigitaliseerd. Het instituut heeft als doel  om het archief zoveel en zo divers mogelijk uit te breiden voor de komende generaties en er voor te zorgen dat al het digitale materiaal voor hen beschikbaar is en blijft. 

BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland
De BankGiro Loterij is de oudste goededoelenloterij van Nederland. Door mee te spelen met de BankGiro Loterij steunen deelnemers alle vormen van cultuur in Nederland en maken zij kans op prijzen. In 2012 kochten zij loten voor in totaal 128.418.493 euro. De helft daarvan is bestemd voor cultuur. De loterij kan zo 64.209.247 euro schenken aan vele culturele organisaties, waaronder Vereniging Hendrick de Keyser, Het Rijksmuseum, het Fries Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Nieuwe Kerk, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting DOEN en Vereniging De Hollandsche Molen. De andere helft is bestemd voor het prijzenpakket van de loterij en voor operationele kosten.

 

Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.