Sportzomerkoorts op beeldengeluid.nl

Beeld en Geluid zet historische sportfragmenten online

25 MEI 2012, HILVERSUM, NEDERLAND
Samenvatting
Beeld en Geluid presenteert twee maanden lang de mooiste, ontroerendste en meest bijzondere fragmenten van sportieve hoogtepunten uit de radio- en televisiegeschiedenis. Deze fragmenten zijn te bekijken via www.beeldengeluid.nl/sportzomer. Het eerste fragment dat Beeld en Geluid publiceert toont een trainende Fanny Blankers-Koen in 1951 voor de Olympische Spelen in Helsinki.
Om de zoveel dagen opent de website, gedurende de sportzomer, een deurtje naar een fragment van een sportheld of een bijzondere gebeurtenis uit het rijke audiovisuele archief.
Als eerste is te zien hoe Fanny Blankers-Koen getraind wordt op de hei door haar man Jan Blankers in driedelig kostuum én een touwtje springende dochter op de achtergrond.

De komende weken zijn de sportieve prestaties van onder andere Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Beb Bakhuys en Anton Geesink te zien, maar ook Kea Bouman, die in 1927 als eerste en enige Nederlander de dames-enkel finale van Roland Garros wint. Tijdens de sportzomer op beeldengeluid.nl/sportzomer zullen veel meer bijzondere fragmenten te zien zijn, waaronder beelden uit de stomme film Voetbal van Dick Laan uit 1929. Alle fragmenten die online worden toegevoegd, kondigt Beeld en Geluid aan via Facebook en Twitter.
Afbeeldingen
Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.