Het Geluid van Nederland online

Het ‘geluidsbeeld’ van Nederland online – aangevuld door middel van crowdsourcing


Samenvatting
Het Geluid van Nederland online – aangevuld door middel van crowdsourcing Wat hebben een geluidsopname van een politieachtervolging in 1974, rellen in Amsterdam en de Elfstedentocht van 1986 met elkaar gemeen? Het zijn alle voorbeelden van geluiden die helpen het veranderende ‘geluidsbeeld’ van Nederland in kaart te brengen. Het Geluid van Nederland maakt 2.000 geluiden uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikbaar via www.geluidvannederland.nl

Het ‘geluidsbeeld’ van Nederland online – aangevuld door middel van crowdsourcing


Amsterdam – Wat hebben een geluidsopname van een politieachtervolging in 1974, rellen in Amsterdam en de Elfstedentocht van 1986 met elkaar gemeen? Het zijn alle voorbeelden van geluiden die helpen het veranderende ‘geluidsbeeld’ van Nederland in kaart te brengen. Het Geluid van Nederland maakt 2.000 geluiden uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid online beschikbaar. De lancering vindt plaats tijdens MusicLab #11 op 11 juni 2012. 


Het doel van Het Geluid van Nederland (www.geluidvannederland.nl) is om deze collectie van ‘verdwenen geluiden’ duurzaam te bewaren, online toegankelijk te maken voor een breed publiek, onderzoekers en de creatieve industrie, en vervolgens aan te vullen. Dat gebeurt met de hulp van bezoekers van het platform, die ervoor zorgen dat geluiden worden toegevoegd. Zij vullen de collectie aan met, bijvoorbeeld, persoonlijke (historische) geluidsarchieven en recent opgenomen geluiden uit het hele land. Op de website www.geluidvannederland.nl wordt een actueel overzicht van alle geluiden getoond.

Raadplegen en hergebruiken

Het online beschikbaar maken van dit gedigitaliseerde geluidenarchief illustreert hoe Nederland in de loop van de tijd van ‘toon’ veranderd is. Dit is bijvoorbeeld interessant voor historici of onderzoekers, die met de website als geheel inzicht in de ontwikkeling van typisch Nederlandse geluiden vanaf het midden van de vorige eeuw. Daarnaast is het geluidenarchief, aangevuld met nieuwe geluiden, ook interessant voor (creatief) hergebruik, bijvoorbeeld in nieuwe audiovisuele producties. 

De geluiden zijn beschikbaar voor hergebruik onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie (CC BY-SA). Deze licentie geeft professionele en amateur geluidsontwerpers, mediakunstenaars, producenten en andere geïnteresseerden expliciet toestemming om de geluiden opnieuw te gebruiken en te verspreiden, zolang zij de herkomst van de geluiden vermelden en nieuwe creaties onder dezelfde voorwaarden delen.

Crowdsourcing

Het aantal geluiden en beschrijvingen zal groeien door bijdragen van enthousiaste bezoekers, ook wel crowdsourcing genoemd. Een bijdrage leveren aan Het Geluid van Nederland kan op de website en met de speciaal ontwikkelde mobiele apps voor iPhone- en Android-toestellen. Daarmee kunnen altijd en overal geluiden worden opgenomen en toegevoegd aan de kaart. Bij het uploaden van nieuwe geluiden heeft de uploader de keuze uit de Creative Commons Naamsvermelding (CC BY) en Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA)-licenties, zodat hergebruik van deze geluiden in nieuwe werken mogelijk is.

Om het publiek actief te betrekken organiseert Het Geluid van Nederland in samenwerking met STEIM (Studio for Electro-Instrumental Music) een serie workshops met professionele geluidskunstenaars en -ontwerpers rond field recording en creatief hergebruik. Deze workshops zijn openbaar toegankelijk. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt op www.geluidvannederland.nl.
        
Mogelijk gemaakt door

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Stichting Nederland Kennisland. De collectie ‘Eigen Opnames’ uit het geluidenarchief van Beeld en Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN uit de bijdrage van de BankGiro Loterij.


Niet voor publicatie

Contact en meer informatie:



Thijs van Exel

Stichting Nederland Kennisland


Postbus 2960 - 1000 CZ Amsterdam
 

te@kl.nl
020 - 575 6720 / 06 - 24 36 10 57

www.geluidvannederland.nl
www.beeldenvoordetoekomst.nl
www.doen.nl
www.beeldengeluid.nl
www.deauditievedienst.nl
www.steim.nl

Meer informatie over Musiclab #11 (lancering Het Geluid van Nederland)
http://www.dezwijger.nl/page/51949/nl (aanmelden kan ook via te@kl.nl)

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL