Foto-expositie “(UN)REAL?!” geopend bij Beeld en Geluid

“wat is echt en wat niet in het digitale tijdperk?”

12 APRIL 2012, HILVERSUM, NEDERLAND
Samenvatting
In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is op woensdag 11 april de foto-expositie “(UN)REAL?!” geopend. De tentoonstelling is voortgekomen uit een samenwerking tussen leerlingen en docenten van het A. Roland Holst College in Hilversum en educatoren van Beeld en Geluid. In dit project stond het kritisch bekijken en bewerken van beelden centraal. De resultaten van dit project zijn dit voorjaar gratis te bezichtigen in de centrale hal van Beeld en Geluid.

Iedereen wordt dagelijks geconfronteerd met allerlei verschillende beelden. Posters, reclames op tv, internet: waar je ook kijkt, je ziet van alles. Maar welke beelden zijn er nou echt? Dat is tegenwoordig een lastige vraag, want ‘een model slank photoshoppen’ lijkt zo gewoon. Wat is nou echt en wat niet in deze digitale wereld? De afgelopen tijd hebben 28 brugklasleerlingen van het A. Roland Holst College zich verdiept in deze vraag.

Dit project heeft geresulteerd in een prachtige expositie met foto’s waarop de leerlingen hun onderzoeksresultaat tonen. De leerlingen startten afgelopen februari door kritisch te kijken naar verschillende foto’s en filmpjes. Steeds werd dezelfde vraag gesteld: ‘Is wat je ziet echt of niet echt?’ Het antwoord daarop is moeilijk. Zo kennen we de maker vaak niet en ook de technieken die gebruikt worden, zijn soms onbekend. Uiteindelijk hebben de leerlingen deze vraag ook gesteld bij beelden van hun persoonlijke interesses. Er ontstonden nieuwe ideeën. Vervolgens hebben ze met een eigen thema zaken verbeeld, van gemanipuleerde landschappen tot opgepoetst voedsel voor reclame.

De expositie werd geopend door Martine Verstraete, werkzaam op de afdeling Onderwijs van Beeld en Geluid. De samenwerking met het A. Roland Holst College is belangrijk, vertelde ze. Beeld en Geluid ontwikkelt namelijk veel onderwijsproducten. ‘Het is zinloos om alleen projecten te verzinnen achter een bureau, zonder feeling te houden met het klaslokaal: de leerlingen en docenten.’

De centrale vraag aan de leerlingen en het publiek deze middag was: “kijk je nu, na dit project, anders naar beelden in de media?” De leerlingen Anne-Maartje, Amber en Sander vertelden hierover voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling. Anne-Maartje vertelt dat ze er wel anders naar is gaan kijken: “Je kijkt anders naar reclames, billboards of websites en of een model bijvoorbeeld dunner is gemaakt.” Amber zegt hierover: ‘Ik kijk er wel anders naar, maar je komt er niet altijd achter of iets echt is of niet.’ Sander voegt hieraan toe: ‘Ik verdiep me nu wel meer in reclames, dat deed ik eerst niet.’ Kritische blikken dus!

De expositie is vanaf vandaag gratis te bezichtigen in de centrale hal van Beeld en Geluid. Voor meer informatie kunt u kijken op www.beeldengeluid.nl

Afbeeldingen
Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.