Europeana Fashion maakt Europese modegeschiedenis online toegankelijk

Deze maand werd in Florence de aftrap gegeven voor het project Europeana Fashion

30 MAART 2012, HILVERSUM, NEDERLAND
Samenvatting
Deze maand werd in Florence de aftrap gegeven voor het project Europeana Fashion. Dit project zal de komende drie jaar ruim 700.000 objecten online beschikbaar stellen voor het publiek. De collectie zal onder meer foto’s van moderne en historische kledingstukken, catwalkfoto’s, accessoires, posters, tekeningen, audiovisueel materiaal en modecatalogi van vooraanstaande ontwerpers bevatten.

Deze maand werd in Florence de aftrap gegeven voor het project Europeana Fashion. Dit project zal de komende drie jaar ruim 700.000 objecten online beschikbaar stellen voor het publiek. De collectie zal onder meer foto’s van moderne en historische kledingstukken, catwalkfoto’s, accessoires, posters, tekeningen, audiovisueel materiaal en modecatalogi van vooraanstaande ontwerpers bevatten.

Aan het begin van de vorige eeuw begon een aantal culturele instellingen met het verzamelen en

conserveren van kledingstukken, tijdschriften en andere mode-gerelateerde objecten. Intussen wordt

mode als een belangrijk onderdeel van het gedeelde Europese culturele erfgoed beschouwd binnen academische disciplines als cultuurwetenschappen, sociologie en communicatiewetenschappen.

Deze erkenning leidde tot een groeiend aantal collecties, die Europeana Fashion nu samenbrengt

en toegankelijk maakt, zowel via een eigen online portal als in Europeana.eu. Het project is een

samenwerkingsverband van 23 organisaties en vertegenwoordigt toonaangevende publieke en private

musea en archieven uit 12 Europese landen. Europeana Fashion wordt mogelijk gemaakt door het ICT

Policy Support Programma van de Europese Commissie.

In Nederland is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid betrokken bij de technische opzet van het

project en zal het ook videomateriaal bijdragen. Het Centraal Museum in Utrecht zal objecten en foto's

uit haar hele mode- en kostuumcollectie aanbieden. De coördinatie van het Europeana Fashion project

is in handen van het Italiaanse Fondazione Rinascimento Digitale en het Antwerpse Modemuseum.

Afbeeldingen
Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.