Jan Wijdbeens bezoekt als eerste tentoonstelling over André van Duin

André van Duin is vanaf 16 februari te zien, te horen en bijna te voelen met een eigen tentoonstelling bij Beeld en Geluid in Hilversum.

15 FEBRUARI 2012, HILVERSUM, NEDERLAND
Samenvatting
Meneer Wijdbeens bracht vanmorgen, onder grote belangstelling van de Nederlandse pers, als eerste een bezoekje aan de tentoonstelling over het werk van André van Duin bij Beeld en Geluid in Hilversum. De tentoonstelling is vanaf 16 februari t/m 28 oktober te zien.

In de tentoonstelling wordt het werk van de André van Duin gepresenteerd. In zijn tijdelijke huis, Chez André gedoopt, worden bezoekers in 3D toegesproken door André zelf. Maar ook bekende typetjes als Koos Grandioos, meneer Wijdbeens, de Pizzaman en Meneer en Mevrouw de Bok komen tot leven. Corrie van Gorp kroop daarvoor weer even in haar Mevrouw de Bok kostuum.  De tentoonstelling is te zien van 16 februari t/m 28 oktober 2012.

Er is een zolder vol herinneringen met foto’s, liedjes, sketches, memorabele televisieoptredens en natuurlijk een stamkroeg waar je je als bezoeker zelf gast in een sketch waant. Jet van het Toilet drukt ondertussen bezoekers op het hart vooral niets achter te laten op haar toiletten. Daarnaast is het mogelijk een Animal Cracker te maken, speciale gast te zijn in een uitzending van de Dik Voormekaar Show, mee te lopen in de eeuwigdurende polonaise en mee te zingen met de grootste carnavalshits van André. De resultaten van de diverse doe-dingen krijgen bezoekers na afloop thuisgestuurd.


Meer informatie is te vinden op: www.beeldengeluid.nl/andrevanduin


De nieuwe tentoonstelling over André van Duin wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij en de Provincie Noord-Holland.


Colofon: 
Illustraties                          : Stefaan van Hyfte
Grafisch Ontwerp               : Jasper van Goor

Cartoon Lachloop              : Paul van der Steen

Tentoonstellingsbouw       : Hollandse Handen
3D content makers            : A Milion Dreams / Ivo Broekhuizen, Mirjam Nooij
Software ontwikkeling       : Kiss The Frog

Citaten
""Hete spijzen, hete spijzen, aan de kant! Gaat u mee voor een rondgang door mijn huis". " Jan Wijdbeens
""Het is een mooie aanleiding; nu ik deze maand 65 word en bijna vijftig jaar in het vak zit. Ik heb een aantal oeuvre prijzen gehad, dit is wel een hoogtepunt zeer zeker! "" André van Duin
""In de tentoonstelling zijn we te gast op de verjaardag van André. We willen de bezoeker zo dicht mogelijk bij de jarige bewoner brengen. Letterlijk aan de tafel bij André laten aanschuiven."" Annemarie Nycolaas, manager tentoonstellingen Beeld en Geluid
Afbeeldingen
Video's
Contactpersonen
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.