366619 matthijspers 0007 cdac5f large 1601822740

Matthijs van Nieuwkerk geëerd in Wall of Fame van Beeld en Geluid

Vrijdagavond 2 oktober 2020 is Matthijs van Nieuwkerk geëerd met zijn portret in de Wall of Fame van Beeld en Geluid in Hilversum. Aanleiding hiervoor was de uitreiking van de Ere Zilveren Nipkowschijf, een prestigieuze Nederlandse televisieprijs die hij eerder dit jaar ontving voor zijn werk als programmamaker en presentator. 

Voorafgaand aan de onthulling van zijn portret werd Matthijs getrakteerd op een bijzondere programma. Een compilatie toonde de veelzijdigheid van zijn werk door de jaren heen. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer had uit het archief van Beeld en Geluid een aantal vragen van interviewgrootheden opgediept die hij aan Matthijs voorlegde. Zo stelde Ischa Meijer aan Matthijs de vraag of zijn werk zijn leven is. Matthijs antwoordde dat Ischa bij hem om de hoek woonde in de Jordaan en dat Ischa regelmatig bij hem thuis langs kwam. ‘Als je werkt is dat voor een groot deel je leven en je lust, als het goed is. Ook waren er vragen van Willem Duys, Jeroen Pauw en Eva Jinek. Op de vraag van Mies Bouwman ‘wat zou u het liefste wensen?’, antwoordde Matthijs dat hij een anti-serum wenste tegen de grote lelijkheid in de wereld.

Een aantal van de aanwezige gasten, waaronder DWDD tafelgast Marc Marie Huijbregts en presentator Mart Smeets, liet een persoonlijk uitgekozen fragment zien en gaven daar uitleg bij.

Over zijn televisiecarrière 

Matthijs’ carrière voor de schermen begon in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van januari 2003. Samen met Felix Rottenberg (PvdA) presenteerde hij het politieke tv-programma Nederland Kiest. In 2003 startte hij, samen met Wilfried de Jong, het tv-programma Holland Sport, waar ze in 2005 de Zilveren Nipkowschijf mee wonnen. In 2008 stopte hij met het sportprogramma, om zich volledig te kunnen richten op De Wereld Draait Door (DWDD) dat voor het eerst op 10 oktober 2005 werd uitgezonden. Op 27 maart 2020 vond de laatste aflevering van DWDD plaats. Momenteel is Matthijs bezig met de voorbereidingen van een nieuw televisieprogramma voor de zaterdagavond.

Fotografie: Samuel van Leeuwen.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten