Open call: experts kolonialiteit, identiteit en ras voor Inward Outward symposium

328292 55 inward outward facebook website 842bd1 large 1566831939

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 2020 organiseren het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het Inward Outward symposium. Dit internationale symposium onderzoekt de positie van audiovisuele archieven van over de hele wereld ten opzichte van vraagstukken rondom kolonialiteit, identiteit en ras. 

Inward Outward nodigt experts op dit onderwerp uit om bij te dragen aan de eerste editie van dit internationale symposium. Dit kan via papers, lezingen, artistieke interventies, workshops, rondetafelbijeenkomsten etcetera. 

Archieven hebben een bijzondere positie bij het creëren van verhalen en het definiëren van de geschiedenis. Zij bakenen af en bepalen wie wel en wie niet worden opgenomen in de verhalen die vanuit het archief worden verteld. Inward Outward onderzoekt wat ‘dekolonisatie’ van het archief kan opleveren voor het creëren van nieuwe kennisbronnen. Bezoekers kunnen speciale sessies bijwonen gericht op het onderzoeken van kolonialiteit, identiteit, geheugen en ras. Hoewel deze thema's breed worden onderzocht in de context van geluids- en bewegende beeldcollecties wereldwijd, benadrukt het symposium ook de positie van de Nederlandse identiteit in haar verschillende verschijningsvormen. 

Specificaties open call

Het voorstel dient opgestuurd te worden in een enkel document of docx-bestand, met een samenvatting van 300 woorden en een biografie van 50 woorden. Dit kan naar: inwardoutward@beeldengeluid.nl voor 30 september 2019, 10.00 uur CET. Inward Outward is een internationaal symposium, voorstellen worden in het Engels ingeleverd. Lees hier meer over de richtlijnen, het format en de praktische zaken rondom de Call for Presentations.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten