Oeuvre rechtbanktekenaar Chris Roodbeen in collectie Beeld en Geluid

321337 chris%20roodbeen%20tekeningen 0297d4 large 1562048605

De collectie rechtbanktekeningen van Beeld en Geluid breidt zich uit. Op maandag 1 juli 2019 ontving het instituut meer dan een paar duizend exemplaren uit handen van de erven van de in 2017 overleden rechtbanktekenaar Chris Roodbeen. Het is de grootste schenking van rechtbanktekeningen uit de geschiedenis van Beeld en Geluid. 

Rechtbanktekeningen Beeld en Geluid

Sinds de fusie met het Persmuseum in 2017 beschikt Beeld en Geluid over rechtbanktekeningen van Eppo Doeve, Ies Spreekmeester en Eddy Samson. De schenking van Roodbeens oeuvre is meer dan een belangrijke aanvulling hierop. Beeld en Geluid zet dankzij deze schenking een serieuze stap in het veiligstellen en beschikbaar maken van een intrigerend journalistiek genre voor zowel mediamakers en onderzoekers, als het algemene publiek. 

Chris Roodbeen

Chris Roodbeen was ruim 45 jaar rechtbanktekenaar, aanvankelijk bij de Haagsche Courant en het ANP, en sinds 1981 voor De Telegraaf. Voor die krant maakte hij ook veel illustraties, onder andere bij de Mr. Raab-columns van Max Moszkowicz. Roodbeen versloeg geruchtmakende processen zoals die tegen Willem Holleeder, Lucia de B. en de Bende van Venlo en verzorgde daarnaast jarenlang spotprenten voor Elseviers Magazine. Zijn werk werd eerder al met veel succes tentoongesteld in De Kunsthal in Rotterdam. Als illustrator en ontwerper was hij verder werkzaam in de reclame, het boekenvak en de tijdschriftenbranche. Generaties leerlingen leerden Duits aan de hand van een boek dat Roodbeen illustreerde. 

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten