Open Archief laat drie makers nieuw mediawerk uit archiefcollecties creëren

309222 open%20archief%20 %20geselecteerde%20makers 6a46eb large 1554994009

V.l.n.r.: Oana Clitan, Donna Verheijden en Guy Königstein. Fotograaf: Marwan Magroun.

Kunstenaar Guy Königstein, filmmaker Donna Verheijden en kunstenaar/designer Oana Clitan zijn voor het project Open Archief van Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geselecteerd om uit de open, digitale collecties van beide instituten nieuw, autonoom mediawerk te ontwikkelen. Zij krijgen daar 7 maanden de tijd voor, de presentatie is in oktober in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

In totaal 73 filmmakers, geluidskunstenaars, grafisch vormgevers, performancekunstenaars en architectuurhistorici zonden voorstellen in om met de collecties aan het werk te gaan. De selectiecommissie bestond uit Brigitte Jansen (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Katía Truijen (Het Nieuwe Instituut) en Richard Vijgen (mediakunstenaar). Criteria waren: onderscheidende opzet, motivatie om te werken met open collecties, portfolio en toegevoegde waarde voor de talentontwikkeling van de maker.

 

Over Open Archief

Digitale collecties van musea en archieven kunnen door hergebruik nieuwe verhalen in mogelijk verrassende, vernieuwende vormen opleveren. Makers en archieven vinden elkaar echter nog onvoldoende. Met het project Open Archief werken Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid samen om creatief hergebruik van digitale erfgoedcollecties te stimuleren. Makers worden uitgenodigd om te experimenteren met de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties op creatief, technisch en auteursrechtelijk gebied en hiermee verhalen te vertellen voor een nieuw publiek.

 

De drie geselecteerden en hun voorstel:

 

Con/de/struction door Guy Königstein 

Guy Königstein toont zich in zijn voorstel Con/de/struction bewust van de sociale en politieke rol van archieven. Tijdens het proces van archiveren vinden voortdurend vormen van uitsluiting plaats. Vanuit deze context wil Königstein onderzoek doen naar ruimtelijke strategieën binnen de Nederlandse architectuur - waarbij onder andere sloop, herbestemming, renovatie, hergebruik en camouflage een rol spelen.

 

The Stolen Archive door Donna Verheijden 

Donna Verheijden benadert de collectie als een depot van beelden, audiofragmenten en objecten die als figuranten, props en sets worden ingezet in een speculatieve thriller film. The Stolen Archive legt op die manier verbindingen tussen de verhalen en gebeurtenissen die verborgen zijn in de collecties.

                                                        

The evening news and the automatic plough door Oana Clitan 

Oana Clitan’s The evening news and the automatic plough kijkt naar taalgebruik en retoriek in nieuwsuitzendingen waarin over vroege vormen van automatisering wordt gesproken. Ze vertaalt het onderzoek naar een audiovisuele installatie die reflecteert op de opkomst van kunstmatige intelligentie. Hierbij legt ze verbindingen naar hoe nieuwsconsumptie vandaag de dag zelf onderhevig is aan de invloed van kunstmatige intelligentie en machine learning.

 

Voor meer informatie over Open Archief: www.openarchief.com

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten