De Speld opent nieuwe tentoonstelling Beeld en Geluid

303365 jlousberg d3 2177 print 18b8b7 large 1549978183

Hilversum, 8 februari 2018. Op donderdagavond 7 februari opende De Speld in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de tentoonstelling Serieus grappig. Met actuele onderwerpen, reportages en interviews passend bij Beeld en Geluid, vermaakten zij het publiek met hun eigengereide vorm van hedendaagse satire. De tentoonstelling belicht de rijkdom van de Nederlandse satire-traditie en biedt bezoekers een inkijkje in de wereld van de satiremaker.

Satire moet een beetje schuren’, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid.

En schuren doet de tentoonstelling Serieus grappig niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk dankzij muren van schuurpapier. Via interactieve elementen en het bekijken van fragmenten, objecten en spotprenten ontdekt de bezoeker waar de eigen satire-grenzen liggen. Daarnaast wordt aan de hand van thema’s zoals politiek, religie en koningshuis in meer dan 200 fragmenten getoond hoe satire zich door de jaren heen ontwikkelt. Spraakmakende satirische fragmenten, objecten en spotprenten uit de Nederlandse mediageschiedenis zorgen bovendien voor lach en herkenbaarheid.

303366 jlousberg d4 0892 hdr pano print 03e0e7 original 1549978206

Satirisch avondje uit

Rondom de tentoonstelling organiseert Beeld en Geluid iedere laatste donderdag van de maand een satirisch avondje uit waarbij bekende satiremakers meer vertellen over hun werk en inspiratiebronnen. Op donderdag 28 februari bijt Jochem van den Berg (De Speld) het spits af met satire-karaoke en een talkshow onder leiding van Harm Edens. Tot en met eind augustus verwelkomen we daarnaast Youp van ‘t Hek, Koefnoen, Van der Laan en Woe, Paul Haenen en Arjan Ederveen, die ieder in gesprek gaan met Jack Spijkerman of Harm Edens.

 

Voorjaarspret

Ook de voorjaarsvakantie bij Beeld en Geluid staat in het teken van satire. Van dagelijkse workshops ‘karikatuur tekenen’ en het meespelen in een sketch tot een superworkshop van een echte satiricus op gezette tijden. Illustrator Merel Barends, cabaretier Klaas van der Eerden en De Speld-redacteur Nathan de Groot leggen hierbij uit hoe satire gemaakt wordt.

 

Serieus grappig is te zien van vrijdag 8 februari tot en met zondag 15 september 2019. De exacte programmering en kaartverkoop is te vinden op www.beeldengeluid.nl/agenda.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten