Andrew Norman Wilson wint Found Footage Award op International Film Festival Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Andrew Norman Wilson kreeg vrijdag 1 februari tijdens de Award Ceremony van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de Found Footage Award toegekend voor zijn semi-autobiografische speelfilm Kodak. De jury bestond uit filmmaker Eric Baudelaire, filmhistoricus James Steffen en Tom de Smet, hoofd archief van Beeld en Geluid.

Kodak.jpg
  • jpg
Found Footage Award

De Found Footage Award (€2.500) wordt toegekend aan de maker van een lange of korte film die op een bijzondere manier gebruik heeft gemaakt van archiefmateriaal. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hecht veel waarde aan het hergebruik van mediacollecties. Met meer dan een miljoen uur aan audiovisueel materiaal in de collectie is het instituut een rijke inspiratiebron voor makers om de collectie te hergebruiken voor hun eigen creaties.

Juryrapport: “Vanwege het innovatieve gebruik van een grote variëteit aan audiovisueel archiefmateriaal, vanwege de intense en gelaagde inzet van deze bronnen, vanwege de manier waarop het familieverhaal verweven is met de geschiedenis van een industrie, vanwege de poëtische, literaire en historische ambitie de tijdlijn van een compleet medium te willen vertellen, vanwege het oprekken van de filmische, verhaaltechnische en theoretische mogelijkheden van het gebruik van archiefmateriaal.”

Kodak

In Kodak laat Wilson zich inspireren door het werk van zijn vader in de eerste fotolabs van het vermaarde fotomerk. De film verbeeldt een dialoog tussen een blinde voormalige filmtechnicus en Kodak-oprichter George Eastman zelf, van wie er ook geluidsopnames te horen zijn. Verwacht een opeenvolging van foto’s, homevideo’s, authentieke Kodak-advertenties en levensechte, computer-gegenereerde 3D-modellen.

Andrew Norman Wilson

Andrew Norman Wilson studeerde aan de School of the Art Institute of Chicago. Een van zijn eerste video’s ging viral: Workers Leaving the Googleplex (2011), over Google-medewerkers die pagina voor pagina boeken digitaliseren. Andere projecten van de kunstenaar zijn o.a. The Unthinkable Bygone (2016) en Ode to Seekers 2012 (2016). Zijn werk wordt vertoond in musea en festivals over de hele wereld. Voor meer informatie: www.andrewnormanwilson.com

Kodak

USA - 2018 - Andrew Norman Wilson - 33 min.

https://iffr.com/nl/2019/films/kodak

 

Kijk voor meer informatie over de Found Footage Award op www.iffr.com/en/found-footage-award

 

Perscontacten