Beeld en Geluid lanceert Nederlandse Gamescanon

Heb jij ooit virtueel geraced op de A2 of als haas tegen een schildpad gevochten? Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft A2 racer, Jazz Jack Rabbit en nog ruim 50 andere games opgenomen in de canon van de Nederlandse gamegeschiedenis.

Games zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Bijna driekwart van de Nederlandse bevolking speelt computerspelletjes. En de impact van games reikt verder dan alleen het zelf spelen. Dagelijks kijken meer dan 100 miljoen mensen op YouTube en Twitch naar gameplay video’s en gestreamde games. Games spelen daardoor regelmatig een rol in maatschappelijke debatten. 

Het doel is om de games uit de canon te archiveren en zo te behouden voor de toekomst. Aan de hand van die collectie kan dit bijzondere stuk geschiedenis verteld worden. De canon wordt elk jaar aangevuld met meer recente games.

De geschiedenis van games in Nederland is weliswaar nog maar enkele decennia oud, maar voor veel mensen is deze geschiedenis vrij onbekend. Samen met een groep experts heeft Beeld en Geluid daarom een selectie gemaakt van games die een canon vormen van de Nederlandse gamegeschiedenis. Voor deze canon zijn games geselecteerd die prijzen hebben gewonnen, door belangrijke makers zijn gemaakt, aan de wieg stonden van een nieuwe ontwikkeling, een commercieel succes waren of specifieke technologie gebruikten. Het is een divers samengestelde lijst. 

 

Een van de games die is opgenomen in de canon is Zelda: The Wand of Gamelon. Volgens velen een van de slechtste games ooit gemaakt, maar vanwege een unieke samenwerking tussen Nintendo en Philips toch een mijlpaal in de Nederlandse gamegeschiedenis. Het verhaal achter Zelda is hier terug te lezen. 

Meer informatie over de totstandkoming van de Gamescanon is in dit blog na te lezen.

 

Zin om zelf te spelen? Tot en met december 2018 kan de bezoeker bij Beeld en Geluid een aantal  games spelen op onze Retro Space arcadekasten of de canon bekijken.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten