Volkscultuur, high art en high tech op Koude Kermis tijdens Lowlands

Archiefbeelden Beeld en Geluid gebruikt voor Augmented Reality-experience

Op Lowlands staat komend weekend De Koude Kermis, een kermis met ‘attracties’ in allerlei oude en nieuwe mediavormen. De Koude Kermis is een bijzondere publieke beleving waarin volkscultuur high art en high tech ontmoet. Speciaal voor de kermis maakte media-ontwerpbureau DROPSTUFF in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een nieuwe Augmented Reality-experience: Tijdreizigers. Ook cureert Beeld en Geluid een groot scherm met fragmenten uit het archief op het terrein.

287354 koudekermishr 6f417f original 1534321148

Tijdreizigers

In Tijdreizigers, een escaperoom op wielen, wordt de iconische Nederlandse game Vakantieracer, een sequel van A2 Racer, in een eigentijds jasje gestoken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mechanisch bestuurbare Fiat Panda als kermis-race-simulator, een groot scherm en Augmented Reality; een totale mix van fysieke en digitale werkelijkheden. Daarbij wordt gespeeld met digitale én analoge aanwijzingen die vermengd worden met archiefmateriaal uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het doel is zo snel mogelijk, maar ook veilig, aankomen in Zuid-Frankrijk.

De afgelopen jaren heeft Beeld en Geluid het bewaren van game-erfgoed op de kaart gezet. Begin 2016 zijn de eerste games zoals Eindeloos (1985), Jazz Jackrabbit (1994) en A2 Racer (1997) opgenomen in de collectie.

Meer weten over de Koude Kermis? Kijk op www.dropstuff.nl. De Koude Kermis (inclusief Tijdreizigers) is ook te zien tijdens de Dutch Media Week van 1 t/m 10 september. Meer weten over deze week? Kijk op www.dutchmediaweek.nl.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten