Volkscultuur, high art en high tech op Koude Kermis tijdens Lowlands

Archiefbeelden Beeld en Geluid gebruikt voor Augmented Reality-experience

Op Lowlands staat komend weekend De Koude Kermis, een kermis met ‘attracties’ in allerlei oude en nieuwe mediavormen. De Koude Kermis is een bijzondere publieke beleving waarin volkscultuur high art en high tech ontmoet. Speciaal voor de kermis maakte media-ontwerpbureau DROPSTUFF in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een nieuwe Augmented Reality-experience: Tijdreizigers. Ook cureert Beeld en Geluid een groot scherm met fragmenten uit het archief op het terrein.

287354 koudekermishr 6f417f original 1534321148

Tijdreizigers

In Tijdreizigers, een escaperoom op wielen, wordt de iconische Nederlandse game Vakantieracer, een sequel van A2 Racer, in een eigentijds jasje gestoken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mechanisch bestuurbare Fiat Panda als kermis-race-simulator, een groot scherm en Augmented Reality; een totale mix van fysieke en digitale werkelijkheden. Daarbij wordt gespeeld met digitale én analoge aanwijzingen die vermengd worden met archiefmateriaal uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het doel is zo snel mogelijk, maar ook veilig, aankomen in Zuid-Frankrijk.

De afgelopen jaren heeft Beeld en Geluid het bewaren van game-erfgoed op de kaart gezet. Begin 2016 zijn de eerste games zoals Eindeloos (1985), Jazz Jackrabbit (1994) en A2 Racer (1997) opgenomen in de collectie.

Meer weten over de Koude Kermis? Kijk op www.dropstuff.nl. De Koude Kermis (inclusief Tijdreizigers) is ook te zien tijdens de Dutch Media Week van 1 t/m 10 september. Meer weten over deze week? Kijk op www.dutchmediaweek.nl.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten