Persoonlijke collectie presentatrice Sonja Barend naar Beeld en Geluid

Bijzondere brieven, foto’s en tijdsdocumenten maken deel uit van de schenking

Presentatrice Sonja Barend schenkt haar persoonlijke televisie- en knipselarchief aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Zij verscheen ruim veertig jaar op de Nederlandse televisie. Barend begon haar carrière in 1966 als omroepster bij de NTS, maar kreeg al snel haar eigen talkshow bij de VARA. Door haar betrokken manier van interviewen en soms gewaagde onderwerpen verwierf zij grote bekendheid en was zij decennialang een buitengewoon geliefde televisiepersoonlijkheid.

276196 260318%20contract%20sonja%20barend%2004 962195 large 1522076651

Met deze schenking neemt Beeld en Geluid een verrassende verzameling tijdsdocumenten op in de collectie. Het archief bestaat uit persoonlijke foto’s en papieren - ook over haar werk en leven in Israël, waarvoor zij kort haar Nederlandse televisiecarrière onderbrak - brieven van schrijvers, programmamakers en politici, omroepinformatie, krantenknipsels en memorabilia. Barend kreeg stapels post, brieven van bewonderaars, maar ook van kritische en verontwaardigde kijkers. Zij verzamelde al deze documenten en plakte dit grotendeels zelf, met lijm en plakband, in een kleurrijke verzameling albums en notitieschriften, voorzien van jaartallen en handgeschreven onderschriften.

Binnen de schenking valt ook de Ere Zilveren Nipkowschijf, een onderscheiding die zij samen met televisieregisseur Ellen Blazer kreeg in 2007 voor hun gezamenlijke oeuvre. Barend is vooral bekend van programma’s als Sonja’s goed nieuws show, Sonja op Maandag en Barend & Witteman.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten