Collectie televisiemaker Jef Rademakers naar Beeld en Geluid

Bijzondere brieven van Gerard Reve aan Rademakers maken deel uit van schenking

Televisiemaker Jef Rademakers schenkt zijn persoonlijke omroeparchief en het archief van zijn productiemaatschappij Dutch Dream Productions aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Met programma's als Klasgenoten en De Pin Up Club verwierf Rademakers een enorme bekendheid in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. Met de schenking neemt Beeld en Geluid unieke rekwisieten, opnames, foto's en memorabilia in zijn collectie op.

Binnen de schenking valt ook een aantal brieven van Gerard Reve aan Jef Rademakers. Het zijn een soort ‘Aanwijzingen voor de televisiemaker’ die Reve aan zijn goede vriend richtte. Sommige delen van de schenking mogen pas over 25 jaar openbaar gemaakt worden. Rademakers: “Die wil ik nog niet vrijgeven met het oog op de privacy van anderen.”

Het archief van Rademakers leek verloren te zijn gegaan toen Rademakers Hilversum begin jaren negentig plotseling de rug toe keerde. Hij vertrok naar Brasschaat in België, om kunst te verzamelen en boeken te schrijven. Bij zijn vertrek uit Hilversum zou hij al zijn banden hebben gewist en zijn archief hebben vernietigd. “Dat klopt”, zegt Rademakers nu. “Ik had er geen zin in dat die duizenden opnamebanden die in mijn bedrijf stonden in omroepland een zwervend bestaan zouden gaan leiden. Maar van de belangrijkste programma’s heb ik één exemplaar bewaard”. Dit ‘verloren gewaande archief’ komt nu naar Beeld en Geluid.

Rademakers was een enorm veelzijdig televisietalent, die met durf, plezier en een enorme dosis creativiteit Hilversum op zijn kop zette. Hij wordt vaak herinnerd als producent van de Pin Up Club, maar hij maakte zoveel meer dan dat. De Geloof, hoop & liefde show (IKON) dat in 1978 een Nipkowschijf won, zijn programma’s met Gerard Reve en tal van programma’s over politiek, sport, kunst, en literatuur zijn daar voorbeelden van. “Wij zijn ongelooflijk trots dat wij zijn prachtige collectie mogen uitdragen.

Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur Beeld en Geluid

Op donderdag 22 maart aanstaande brengt Beeld en Geluid een hommage aan Rademakers. Derk Bolt, Berend Boudewijn, Viola Holt, Paul Haenen, Koos Postema, Willibrord Frequin en Wendy van Wanten kijken tijdens dit eerbetoon, samen met Rademakers, terug op zijn televisie-carrière.

Voor de hommage op donderdag 22 maart, waar veel genodigden voor zijn uitgenodigd, zijn ook kaarten voor het algemene publiek te koop via de website van Beeld en Geluid.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten