Beeld en Geluid in maart: nieuws, nonsens en mediahelden

In maart tonen allerlei media-experts bij Beeld en Geluid verschillende kanten van het medialandschap van nu. Zo vertelt oud-nieuwslezer Charles Groenhuijsen over zijn kijk op nepnieuws en nieuwsconsumptie en is er een hommage rondom televisiemaker Jef Rademakers. Komende week wordt er verder ter ere van Mies Bouwman vanuit de mediacollectie een bijzondere compilatie tentoongesteld in de theaterzaal, over haar leven als icoon voor de Nederlandse televisie.

263098 jlousberg  d4 9795 print 800154 large 1509528012

Nieuws of Nonsens inleidingen

Donderdag 8 maart en 15 maart | 10.30 - 11.15 uur | exclusief voor Museumkaarthouders | meer info

Speciaal voor bezoekers met een Museumkaart geeft Bas Agterberg, specialist mediahistorie bij Beeld en Geluid, een inleiding voorafgaand aan een bezoek aan de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck.

Aether Live

Donderdag 8 maart | 15.30 - 17.00 uur | meer info

Tijdens deze talkshow worden drie onderwerpen uit de nieuwste editie van het kwartaalblad Aether nader belicht en besproken. In deze editie alles over de geschiedenis van televisiedecors, KRO's Walhalla Symfonie en platencoryfee en schrijver Leo Boudewijns' liefde voor muziek.

Mediahelden: Jef Rademakers

Donderdag 22 maart | 16:00 - 17:30 uur | meer info

Met spraakmakende televisieprogramma's als Klasgenoten en De PinUp Clubverwierf Jef Rademakers grote bekendheid in de jaren 80. In dit programma kijken onder anderen Paul Haenen, Koos Postema en Willibrord Frequin samen met Jef Rademakers terug op zijn bevlogen televisiecarrire (1969-1993).

Charles Groenhuijsen: Nepnieuws? Geen paniek!

Zondag 25 maart | 13:00 - 14:30 uur | meer info

Nepnieuws óver nepnieuws: de Russen zouden digitaal binnenvallen, de democratie zou in gevaar zijn en de nieuwsconsument weet niet meer wat waarheid is. Journalist Charles Groenhuijsen vindt het tijd voor de feiten over nepnieuws en laat je in deze Nieuws of Nonsens-expertlezing zien waarom er geen reden is voor paniek.

In de voorjaarsvakantie (24 februari t/m 4 maart) is Beeld en Geluid tot slot omgetoverd tot kinderpersbureau, waarin kinderen kunnen proeven aan alle ins en outs van de journalistiek. Meer weten? Kijk op www.beeldengeluid.nl/agenda.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten