Collectie Natuurbeelden van Beeld en Geluid beschikbaar op nieuw vogelspotplatform

Natuurliefhebbers en vogelkenners kunnen nu actief bijdragen aan de doorzoekbaarheid van de collectie Natuurbeelden van Beeld en Geluid, met een interactief spel. Deze week, vlak voor de jaarlijkse Tuinvogeltelling, gaat het online spel DigiBird de lucht in. In dit spel kun je zo veel mogelijk trefwoorden geven aan het beeldmateriaal.

270221 grutto%20waakt%20op%20hek eyesealand 5302df large 1516614324

Natuurbeelden

DigiBird is een online spel dat spelers uitdaagt om trefwoorden toe te voegen aan meer dan duizend vogelvideo’s uit de collectie Natuurbeelden. Zeven jaar lang verzamelden 11 natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, samen met Beeld en Geluid duizenden bijzondere shots van de natuur, aangeleverd door professionele filmers. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan bijzonder beeldmateriaal toegankelijk gemaakt voor hergebruik en veiliggesteld voor de toekomst via het online platform Natuurbeelden.

Over DigiBird

Het doel van het spel DigiBird is om de rijke collectie Natuurbeelden met behulp van natuurliefhebbers nog beter doorzoekbaar te maken. Het principe achter DigiBird is dat wanneer meerdere spelers afzonderlijk van elkaar hetzelfde trefwoord aan een videofragment toevoegen, er een betekenisvolle beschrijving ontstaat. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat een specifiek fragment - bijvoorbeeld een fragment van een zeldzame tuinvogel - snel en nauwkeurig kan worden teruggevonden, zonder dat eerst de hele video moet worden bekeken of doorgespoeld. De vogelvideo’s uit de collectie Natuurbeelden worden hierdoor nog beter doorzoekbaar.

Spelers maken tot vrijdag 2 februari om 16.00 kans op een cadeaubon t.w.v. 100 euro, te besteden in de (web)winkel van de Vogelbescherming. De speler met de hoogste score is dan de gelukkige winnaar en kan de prijs opvragen door een e-mail te sturen naar digibird@beeldengeluid.nl. Voor de verificatie is het nodig dat dit gebeurt met het e-mailadres dat is gebruikt om het DigiBird-account aan te maken.

DigiBird is een vervolg op het eerder door Beeld en Geluid ontwikkelde Waisda? en kwam tot stand in samenwerking met Stichting Natuurbeelden en de Vrije Universiteit.

DigiBird is online te spelen via digibird.beeldengeluid.nl.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten