De Speld komt naar Beeld en Geluid in januari

In januari heeft Beeld en Geluid weer nieuwe evenementen die de mediacultuur van veel kanten laat zien. Zo is er een lezing met Jochem van den Berg, hoofdredacteur en bedenker van De Speld, is er een Nieuws of Nonsens-expertlezing over de manier waarop de Indische integratie vroeger in de media kwam en vindt er een nieuwe editie plaats van Aether Live, de talkshow over het Hilversumse mediaverleden.

268572 jochemvandenbergbeng e2afda large 1513848730

De Indische repatriëring: feit of propaganda? – Nieuws of Nonsens- expertlezing

Donderdag 11 januari | 15.30 – 17.00 uur | meer info

De gedwongen komst van 380.000 staatsburgers en loyalisten uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië werd in de media lang neergezet als een geruisloze integratie. Maar de werkelijkheid was anders, betoogt onderzoeksjournaliste Griselda Molemans in deze Nieuws of Nonsens-expertlezing.

Aether Live: over het Hilversumse mediaverleden

Donderdag 18 januari | 15.30 – 17.00 uur | meer info

In deze vierde editie van Aether Live vertelt Liselotte Doeswijk over de rijke geschiedenis van het televisiedecor, interviewt Eric van Veen geluidstechnicus Herco de Boer over KRO's Walhalla Symfonie en vertelt Leo Boudewijns over zijn lange leven in dienst van de platenindustrie.

Zo gaat De Speld te werk

Zondag 21 januari | 13.00 – 14.00 uur | meer info

Altijd al willen weten hoe De Speld te werk gaat? In deze lezing gaat hoofdredacteur Jochem van den Berg in op de rol van satirisch nieuws in een tijd waarin alles wordt uitvergroot in de media en nieuws soms absurder lijkt dan ooit.

Beeld en Geluid kent een uitgebreide culturele programmering. Kijk voor de hele agenda van Beeld en Geluid in januari op www.beeldengeluid.nl/agenda.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten