De Speld komt naar Beeld en Geluid in januari

In januari heeft Beeld en Geluid weer nieuwe evenementen die de mediacultuur van veel kanten laat zien. Zo is er een lezing met Jochem van den Berg, hoofdredacteur en bedenker van De Speld, is er een Nieuws of Nonsens-expertlezing over de manier waarop de Indische integratie vroeger in de media kwam en vindt er een nieuwe editie plaats van Aether Live, de talkshow over het Hilversumse mediaverleden.

268572 jochemvandenbergbeng e2afda large 1513848730

De Indische repatriëring: feit of propaganda? – Nieuws of Nonsens- expertlezing

Donderdag 11 januari | 15.30 – 17.00 uur | meer info

De gedwongen komst van 380.000 staatsburgers en loyalisten uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië werd in de media lang neergezet als een geruisloze integratie. Maar de werkelijkheid was anders, betoogt onderzoeksjournaliste Griselda Molemans in deze Nieuws of Nonsens-expertlezing.

Aether Live: over het Hilversumse mediaverleden

Donderdag 18 januari | 15.30 – 17.00 uur | meer info

In deze vierde editie van Aether Live vertelt Liselotte Doeswijk over de rijke geschiedenis van het televisiedecor, interviewt Eric van Veen geluidstechnicus Herco de Boer over KRO's Walhalla Symfonie en vertelt Leo Boudewijns over zijn lange leven in dienst van de platenindustrie.

Zo gaat De Speld te werk

Zondag 21 januari | 13.00 – 14.00 uur | meer info

Altijd al willen weten hoe De Speld te werk gaat? In deze lezing gaat hoofdredacteur Jochem van den Berg in op de rol van satirisch nieuws in een tijd waarin alles wordt uitvergroot in de media en nieuws soms absurder lijkt dan ooit.

Beeld en Geluid kent een uitgebreide culturele programmering. Kijk voor de hele agenda van Beeld en Geluid in januari op www.beeldengeluid.nl/agenda.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten