Expertlezingen, documentaires en Top 2000 Café bij Beeld en Geluid in december

Er is veel te doen bij Beeld en Geluid in december. In navolging op de tentoonstelling Nieuws of Nonsens wordt er weer een nieuwe expertlezing georganiseerd (gratis voor studenten). Ook zijn er vertoningen van de beste Nederlandse IDFA-documentaires van dit jaar en staat het Top 2000 Café weer bij Beeld en Geluid.

248941 160692 beeldengeluid02 hq 2a6ffa original 1427366206 fa9d71 large 1496305850

Expertlezing

Vrijdag 8 december | 15.30 - 17.00 uur | gratis op vertoon van studentenkaart, Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart

In het kader van de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck programmeert Beeld en Geluid maandelijks een expertlezing van een uur, waarin een gerenommeerde (onderzoeks)journalist de werking van de journalistiek en nieuwsmedia analyseert. Elke journalist zoomt in op zijn of haar eigen onderzoeksgebied.

Onderzoeksjournalist Ellen de Vries praat in de expertlezing van vrijdag 8 december over de rol van de Nederlandse media in de recente geschiedenis van Suriname in de periode van militaire overheersing. In deze tijd nam rebellenleider en politicus Ronnie Brunswijk, met steun van het Surinaams verzet in Nederland, het op tegen legerleider Desi Bouterse en Nederland. Onlangs verscheen het boek Mediastrijd om Suriname – Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars, van De Vries, ook over dit onderwerp.

Best of IDFA's Dutch Docs

Zondag 10 december | 13.00 - 16.30 uur | gratis op vertoon van Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart

Op zondag 10 december vertoont Beeld en Geluid twee topdocumentaires van het IDFA, gevolgd door een Q&A met één van de makers. Te zien zijn Instant Dreams van Willem Baptist en Garden of Life van Marco Niemeijer. Beide filmmakers deden mee aan de competitie voor de IDFA Award for Dutch Documentary, een award waar Beeld en Geluid zich dit jaar voor de vierde keer aan verbond.

In Instant Dream volgen kijkers de levensloop van de Polaroidcamera en kunnen ze stilstaan bij de betekenis van dit revolutionaire apparaat met de kennis van het digitale tijdperk waarin we nu leven. Garden of Life toont de wereld van Leo, die lijdt aan Alzheimer. Ooit reisde de nu 82-jarige man samen met zijn echtgenote Riet naar onbekende oorden. Maar sinds de eerste tekenen van zijn ziekte, verkiest de schoonvader van de filmmaker zijn achtertuin boven iedere andere plek.

Top 2000 Café

25 december t/m 31 december

Tussen Kerst en Oud & Nieuw wordt de NPO Radio 2 Top 2000 weer uitgezonden vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid. Luisteraars kunnen hier live meegenieten van het programma. De Top 2000 start op 25 december. Tickets zijn online al uitverkocht, maar tijdens het event zelf zijn er gewoon weer kaarten aan deur verkrijgbaar. Kijk voor meer info op www.beeldengeluid.nl/top2000.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten