Beeld en Geluid onderdeel van de Canon van Nederland

Op 24 oktober wordt in Delft het netwerk van de Canon van Nederland gelanceerd. Beeld en Geluid heeft als instituut voor mediacultuur met de eerste TV van Nederland één van de iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis in huis. Het museum is daarom partner van het Canonnetwerk en vertelt aan bezoekers, op scholen en online het verhaal van één van de vensters van die canon, namelijk de opkomst van de televisie en de massamedia.

248941 160692 beeldengeluid02 hq 2a6ffa original 1427366206 fa9d71 large 1496305850

Canon van Nederland

Onder de vlag van de Canon van Nederland plaatsen de musea topstukken in de eigen presentatie in de schijnwerpers. Ook gaan zij samenwerken op het gebied van programmering en presentatie. Doel is door het hele land de veelzijdigheid van de geschiedenis van Nederland voor een breed publiek tot leven te brengen.

Oog in oog met de geschiedenis

Elk van de deelnemende musea toont in de vaste presentatie iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis. Deze topstukken, voor de bezoeker duidelijk gemarkeerd, laten hem/haar direct oog in oog staan met de geschiedenis. Samen zorgen de historische voorwerpen voor een verdere ‘inkleuring’ van de Canonvensters en belichten zij daarbij verschillende invalshoeken van het verleden.

Beeld en Geluid zal met hun stuk (dat morgen bekend wordt gemaakt) het Canonvenster over televisie en de massamedia uitlichten. De grote audiovisuele collectie van het museum is een bron van mediageschiedenis en kennis over media-ontwikkelingen, wat zij naast hun deelname aan de Canon van Nederland laten zien met tentoonstellingen en programmering die verschillende kanten van de media belichten. Zo start op 2 november de tentoonstelling Nieuws of Nonsens, over de rol van de nieuwsmedia in de samenleving, en is er op 3 december een college over TV-decor.

Andere deelnemende musea

Vanaf 24 oktober zijn iconische topstukken te zien in het Amsterdam Museum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Militair Museum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum van Oudheden, Tropenmuseum en Het Scheepvaartmuseum. Het Allard Pierson Museum, Rijksmuseum in Amsterdam en de website www.entoen.nu dragen bij met content, programmering, onderzoek en advies. Het netwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

De lancering van het netwerk is een vervolg op de opening van de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum waar sinds 23 september een overzicht te zien is van de geschiedenis van ons land. De komende jaren sluiten musea uit alle twaalf provincies aan met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon van Nederland te verbeelden.

Canonvannederland.nl

Op de website van het netwerk, www.canonvannederland.nl, zijn vanaf 24 oktober de geselecteerde topstukken met toelichting te zien en te lezen. Vanaf januari 2018 worden op de website ook de programmering en alle andere activiteiten van het netwerk bekend gemaakt.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over het Canonnetwerk:

Nederlands Openluchtmuseum, Boris de Munnick, borisdemunnick@gmail.com, b.demunnick@openluchtmuseum.nl of 06 22 978 444.

Voor meer informatie over de deelname van Beeld en Geluid, neem contact op met Thomas de Bruin (Medewerker Marketing en Communicatie, tdbruin@beeldengeluid.nl).

262242 canon a7c4be original 1508757339
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten