Beeld en Geluid viert Maand van de Geschiedenis in oktober

In oktober zijn er bij Beeld en Geluid veel activiteiten die aansluiten op de Maand van de Geschiedenis, een initiatief van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Honderden culturele organisaties door het hele land houden deze maand evenementen rondom het thema Geluk.

259569 aether%20live%20afbeelding 311c99 large 1506593192

Zondag 15 oktober | 14.00 – 15.30 uur

Gratis te bezoeken met Museumkaart of BankGiroLoterij VIP-KAART!

Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, schreef het essay voor de Maand van de Geschiedenis. Bij Beeld en Geluid spreekt hij over het geluk en ongeluk dat de massamedia in ons leven hebben gebracht. Net als bij zijn televisieoptredens (o.a. bij DWDD), neemt Pleij je, aan de hand van persoonlijke verhalen en aansprekende fragmenten, mee terug in de tijd. Ook de allereerste televisie van Philips, ‘’Het Hondenhok’’, zal hierbij aan bod komen. Vanaf dit najaar is deze TV een vast onderdeel van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Zondag 22 oktober | 9.30 – 12.00 uur

Toegang gratis, plaatsen beperkt beschikbaar

Op 22 oktober komt de jubileumuitzending Onvoltooid Verleden Tijd (OVT) bestaat 25 jaar live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. In deze feestelijke jubileumuitzending reist het historische radioprogramma OVT terug naar geboortejaar 1992. OVT blikt terug op het jaar waarin de EU werd opgericht, de Sovjet-Unie net ten grave was gedragen en de vers gekozen Bill Clinton definitief een nieuwe liberale wereldorde leek in te luiden. Daarnaast wagen historici zich aan een toekomstvoorspelling. Welk tijdperk zullen wij binnenkort betreden?

Wil je live bij deze feestelijke uitzending zijn? Meld je aan door een mail te sturen naar ovtlive@vpro.nl. De toegang is gratis, maar plaatsen zijn beperkt beschikbaar. Zorg dat je uiterlijk om 9.30 uur aanwezig bent.

Donderdag 12 oktober | 15.30 – 17.00 uur

Gratis te bezoeken met Museumkaart of BankGiroLoterij VIP-KAART!

Ook het omroepverleden van Hilversum heeft een plekje in de Maand van de Geschiedenis. Op 12 oktober vindt dan ook de derde editie van Aether Live plaats, een talkshow van kwartaalblad Aether (over de geschiedenis van de omroep en de fonografie). Deze editie vertelt Erik van Veen over Walhalla Symfonie, het KRO-radioprogramma uit de jaren ’80 vol elektronische muziek. Wim Bekkers, van 2000 tot 2016 directeur van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), gaat in op de achtergronden en historie van Kijkwijzer. Mediahistoricus Bas Agterberg zal met verder ingaan op het fenomeen fake news en daarmee vooruitblikken op de tentoonstelling Nieuws of Nonsens, die 2 november voor publiek geopend wordt.

Kijk voor meer informatie en tickets op www.beeldengeluid.nl/agenda.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Media Parkboulevard 1, Hilversum

035-6775555

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.