Fusie Persmuseum en Beeld en Geluid een feit

Eén organisatie waarin heden, verleden en toekomst van media, pers en journalistiek samenkomen

245974 persmuseumfusie bb7db4 large 1493884571

De fusie-documenten worden ondertekend door Pieter Broertjes, Raad van Toezicht Persmuseum en Mark Minkman, Raad van Toezicht Beeld en Geluid, in aanwezigheid van betrokkenen bij de fusie.

De fusie tussen het Persmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een feit. Gisteravond werden, in aanwezigheid van beide Raden van Toezicht, de handtekeningen onder de officiële documenten gezet. Door deze bundeling van krachten vormt zich één organisatie die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek integraal belicht en zorg draagt voor het beheer en de verdere ontwikkeling van belangrijke pers- en mediacollecties in Nederland.

De activiteiten van het Persmuseum gaan op in de nieuwe organisatie. Op 28 september 2017 opent in Hilversum een grote tentoonstelling met het thema pers en journalistiek. Ook worden er vanaf dat moment educatieve programma’s voor scholen en het algemene publiek georganiseerd.

Quote Jan Müller: “De collectie en expertise van het Persmuseum over de geschiedenis van pers en journalistiek vormen een welkome aanvulling op de mediacollectie van Beeld en Geluid. Door deze fusie kunnen wij de mediacultuur in nog meer facetten belichten en het belang van pers en media voor een open en vrije samenleving nog beter laten zien.”

In het Persmuseum is van 12 mei  t/m 18 juni de tentoonstelling Yrrah, monumentaal tekenaar van liefde en dood te zien. Daarna  sluit het museum zijn deuren.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten