Fusie Persmuseum en Beeld en Geluid een feit

Eén organisatie waarin heden, verleden en toekomst van media, pers en journalistiek samenkomen

245974 persmuseumfusie bb7db4 large 1493884571

De fusie-documenten worden ondertekend door Pieter Broertjes, Raad van Toezicht Persmuseum en Mark Minkman, Raad van Toezicht Beeld en Geluid, in aanwezigheid van betrokkenen bij de fusie.

De fusie tussen het Persmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een feit. Gisteravond werden, in aanwezigheid van beide Raden van Toezicht, de handtekeningen onder de officiële documenten gezet. Door deze bundeling van krachten vormt zich één organisatie die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek integraal belicht en zorg draagt voor het beheer en de verdere ontwikkeling van belangrijke pers- en mediacollecties in Nederland.

De activiteiten van het Persmuseum gaan op in de nieuwe organisatie. Op 28 september 2017 opent in Hilversum een grote tentoonstelling met het thema pers en journalistiek. Ook worden er vanaf dat moment educatieve programma’s voor scholen en het algemene publiek georganiseerd.

Quote Jan Müller: “De collectie en expertise van het Persmuseum over de geschiedenis van pers en journalistiek vormen een welkome aanvulling op de mediacollectie van Beeld en Geluid. Door deze fusie kunnen wij de mediacultuur in nog meer facetten belichten en het belang van pers en media voor een open en vrije samenleving nog beter laten zien.”

In het Persmuseum is van 12 mei  t/m 18 juni de tentoonstelling Yrrah, monumentaal tekenaar van liefde en dood te zien. Daarna  sluit het museum zijn deuren.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten