Beeld en Geluid op zondag en meer: Hans Janssen over Mondriaan, Annie M.G. Schmidt en een straatsymfonieorkest

In mei organiseert Beeld en Geluid weer een aantal leuke en interessante evenementen. Hiermee krijgen onze bezoekers een kijkje in ons rijke media-archief tijdens colleges op zondagochtend. Bezoekers met een museumkaart of BankGiroLoterij VIP-kaart mogen bovendien vanaf mei gratis naar binnen bij Beeld en Geluid op zondag!

Ricciotti Ensemble

Sinds de jaren zeventig reist het Riciotti Ensemble-straatsymfonieorkest, een wisselende groep van conservatoriumstudenten en getalenteerde amateurs, in de zomermaanden door Nederland. Tijdens deze reizen verzorgt het orkest spontane opvoeringen op bijzondere locaties. Het 41-man tellende jeugdorkest komt op zaterdag 6 mei naar Beeld en Geluid voor een optreden, met een bijzondere performance van de Japanse choreograaf en danser Kenzo Kosuda en zang door sopraan Marieke Steenhoek.

Nationaal Songfestival

Op zondag 7 mei organiseert Beeld en Geluid de bijeenkomst Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen. Een middag waarin we met oud deelnemers en fans in de roemruchte geschiedenis van het Nationaal Songfestival duiken; een bonte verzameling van goede, maar ook minder geslaagde acts. Hoogtepunt van de bijeenkomst is de prijsuitreiking voor Het Meest Onderschatte Liedje Uit De Geschiedenis van het Nationale Songfestival. O.a. songfestivalkenner en radiopresentator Hijlco Span geeft op humoristische wijze een college over de nationale voorrondes, met een overzicht van de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen decennia. 

Hoe Annie M.G. Schmidt Nederland veranderde

De denkbeelden van Annie M.G. Schmidt kwamen vaak op speelse manier tot uiting in haar (kinder)verhalen. Ze was een creatieve geest die haar vrijzinnige beelden over de maatschappij door liet dringen in haar werk. Niet onterecht betuigen wij op 21 mei, Schmidt’s sterfdag, onze eer aan deze schrijfster met een muzikaal programma. Met interviews, boeken en liedjes bekijken we het oeuvre van Annie M.G. Joke Linders, schrijfster en jeugdliteratuurexpert, zal samen met zangeres Bobbie Blommesteijn het programma presenteren.

Marionetten en Hans Janssen over Mondriaan

Op 14 mei houdt Vincent Brugman een lezing over het Nederlands Marionettentheater en haar rijke geschiedenis. Daarnaast bespreekt hoofdconservator Hans Janssen van het Gemeentemuseum Den Haag op zondag 28 mei de film Mondriaan in New York (1980). De film toont het dynamische leven van Mondriaan, vol moderne kunst en jazz in New York tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor meer informatie over Beeld en Geluid op zondag, andere activiteiten en tickets: www.beeldengeluid.nl/agenda.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten