Beeld en Geluid op zondag en meer: Hans Janssen over Mondriaan, Annie M.G. Schmidt en een straatsymfonieorkest

In mei organiseert Beeld en Geluid weer een aantal leuke en interessante evenementen. Hiermee krijgen onze bezoekers een kijkje in ons rijke media-archief tijdens colleges op zondagochtend. Bezoekers met een museumkaart of BankGiroLoterij VIP-kaart mogen bovendien vanaf mei gratis naar binnen bij Beeld en Geluid op zondag!

Ricciotti Ensemble

Sinds de jaren zeventig reist het Riciotti Ensemble-straatsymfonieorkest, een wisselende groep van conservatoriumstudenten en getalenteerde amateurs, in de zomermaanden door Nederland. Tijdens deze reizen verzorgt het orkest spontane opvoeringen op bijzondere locaties. Het 41-man tellende jeugdorkest komt op zaterdag 6 mei naar Beeld en Geluid voor een optreden, met een bijzondere performance van de Japanse choreograaf en danser Kenzo Kosuda en zang door sopraan Marieke Steenhoek.

Nationaal Songfestival

Op zondag 7 mei organiseert Beeld en Geluid de bijeenkomst Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen. Een middag waarin we met oud deelnemers en fans in de roemruchte geschiedenis van het Nationaal Songfestival duiken; een bonte verzameling van goede, maar ook minder geslaagde acts. Hoogtepunt van de bijeenkomst is de prijsuitreiking voor Het Meest Onderschatte Liedje Uit De Geschiedenis van het Nationale Songfestival. O.a. songfestivalkenner en radiopresentator Hijlco Span geeft op humoristische wijze een college over de nationale voorrondes, met een overzicht van de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen decennia. 

Hoe Annie M.G. Schmidt Nederland veranderde

De denkbeelden van Annie M.G. Schmidt kwamen vaak op speelse manier tot uiting in haar (kinder)verhalen. Ze was een creatieve geest die haar vrijzinnige beelden over de maatschappij door liet dringen in haar werk. Niet onterecht betuigen wij op 21 mei, Schmidt’s sterfdag, onze eer aan deze schrijfster met een muzikaal programma. Met interviews, boeken en liedjes bekijken we het oeuvre van Annie M.G. Joke Linders, schrijfster en jeugdliteratuurexpert, zal samen met zangeres Bobbie Blommesteijn het programma presenteren.

Marionetten en Hans Janssen over Mondriaan

Op 14 mei houdt Vincent Brugman een lezing over het Nederlands Marionettentheater en haar rijke geschiedenis. Daarnaast bespreekt hoofdconservator Hans Janssen van het Gemeentemuseum Den Haag op zondag 28 mei de film Mondriaan in New York (1980). De film toont het dynamische leven van Mondriaan, vol moderne kunst en jazz in New York tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor meer informatie over Beeld en Geluid op zondag, andere activiteiten en tickets: www.beeldengeluid.nl/agenda.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten