Festival van het Vrije Woord

Woensdag 3 mei, 16:30-19:30

244532 vrijewoord b24104 original 1493119665

Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Het Persvrijheidscomité organiseert daarom op woensdag 3 mei bij Beeld en Geluid het Festival van het Vrije Woord.

Turkije

Dit jaar ligt de nadruk van het programma op de situatie in Turkije. Wat zijn de gevolgen van de aanslagen en de mislukte coup afgelopen zomer voor de persvrijheid? Hoe is het om op dit moment in Turkije verslag te doen van gebeurtenissen? Het festival start vanaf 16:30 uur met een aantal workshops (o.a. cartoon tekenen, schrijven en fotografie). Het avondprogramma gaat verder met een programma in twee zalen.

Vrijheid van meningsuiting

In de eerste zaal opent de Duits-Turkse komiek en schrijver Serdar Somuncu de avond met een kort optreden. De Turkse journaliste en publiciste Ece Temelkuran houdt de jaarlijkse persvrijheidslezing en er is ook een interview met NOS-correspondent Lucas Waagmeester. In het kader van het project Getekend Syrië staat met Syrische cartoonisten de artistieke vrijheid van meningsuiting op het programma. Onder anderen Tjeerd Royaards en Lectrr spreken over de manier waarop een cartoonist tekeningen maakt in tijden van repressie en oorlog, wanneer de vrijheid van meningsuiting onder druk staat.

Veiligheid

Professor Alex Brenninkmeijer presenteert in de tweede zaal een onderzoek naar geweld en bedreigingen van Nederlandse journalisten. Aansluitend is een paneldiscussie met onder anderen Chris Klomp en Sanne Terlingen en vervolgens over de veiligheid in conflictgebieden met onder anderen Marcel Gelauff (Hoofdredacteur NOS Nieuws) en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Bekijk meer info over alle sprekers.

Jeroen Oerlemans

Beeld en Geluid toont in samenwerking met Museum Hilversum in de hal van het gebouw een overzicht van het werk Jeroen Oerlemans, de Nederlandse fotojournalist, die op 2 oktober 2016 werd gedood tijdens zijn werk in Libië.  

Meer informatie over het volledige programma is hier terug te vinden. Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door het Persvrijheidscomité.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten