Beeld en Geluid op zondag in april: Westerbork, het succes van de omroepen, Johan Cruijff

Sinds kort kent Beeld en Geluid een nieuw programma op zondagochtend: Beeld en Geluid op zondag. Op zondagochtend kunnen bezoekers van alles leren over de mediawereld aan de hand van het rijke archief en het medianetwerk van de instelling. Ook in april vinden er weer bijzondere bijeenkomsten plaats.

Westerborkfilm | Tickets

Op zondag 2 april wordt een college gegeven over een belangrijk stuk uit het archief: de Westerborkfilm. Dit zijn beelden van het dagelijks leven in het Drentse concentratiekamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit college vertellen collectiespecialist Hans van der Windt (Beeld en Geluid) en beeldonderzoeker René Kok (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) over de historie en de oorspronkelijke opzet van deze beelden.

Het succes van de omroepen | Tickets

Op zondag 23 april worden de omroepen uitgelicht. Dit gebeurt in een exclusieve talkshow van media-kwartaalblad Aether Live. Grietje Hoogland (cultuurwetenschapper) zal ingaan op het internationale succes van het religieuze televisiespektakel The Passion. Ook komt journalist, verslaggever en programmamaker Koos Postema langs om de kansen en gevaren van de omroepen van nu te laten zien. Jan Jaap Kassies van het Muziekcentrum van de Omroep vertelt verder over de digitalisering van het bladmuziek-archief. In dit archief komt o.a. een nog onbekende musical van Toon Hermans uit 1952 voor.

Unieke beelden van Cruijff | Tickets

Het archief is ook voor de sportliefhebber een rijke bron. Jaap de Groot, chef-sport van de Telegraaf en ghostwriter van de biografie van Johan Cruijff, geeft op 30 april een uitgebreide presentatie over de grootste Nederlandse voetballer ooit. Hierbij zal De Groot uniek audio- en videomateriaal over de voetballer uit het archief van Beeld en Geluid tonen.

Voor meer informatie over Beeld en Geluid op zondag en tickets: www.beeldengeluid.nl/agenda.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Media Parkboulevard 1

035-6775555 | www.beeldengeluid.nl

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten