Hajo wint met cartoon Trump the Caveman de Junior Inktspotprijs

238922 trump%20the%20caveman 39c984 large 1489143096

Afgelopen donderdag 9 maart werd in Beeld en Geluid de Junior Inktspotprijs (JIp) uitgereikt aan tekenaar Hajo. Zijn tekening van president Donald Trump, die als holbewoner het Vrijheidsbeeld achter zich aan sleept, werd door leerlingen van het voortgezet onderwijs uitgeroepen tot de beste politieke tekening 2015-2016. De Junior Inktspotprijs is het kleine broertje van de Inktspotprijs en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Pers en Prent.

Het gebruik van de tekening als informatiemiddel, ook in de stripjournalistiek, neemt een vlucht. Het biedt leerlingen een speelse en mediawijze manier om maatschappelijke of politieke vraagstukken in de klas te behandelen. Vragen als ‘’Wat zie je?’’, ‘’Wie heeft het gemaakt?’’, of “Waarom is deze tekening goed?’,’ scherpen het kijken en het kritisch denken.

De uitreiking vond voor de eerste keer bij Beeld en Geluid plaats, vooruitlopend op de fusie met het Persmuseum die op 3 mei a.s. officieel wordt.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten