Hajo wint met cartoon Trump the Caveman de Junior Inktspotprijs

238922 trump%20the%20caveman 39c984 large 1489143096

Afgelopen donderdag 9 maart werd in Beeld en Geluid de Junior Inktspotprijs (JIp) uitgereikt aan tekenaar Hajo. Zijn tekening van president Donald Trump, die als holbewoner het Vrijheidsbeeld achter zich aan sleept, werd door leerlingen van het voortgezet onderwijs uitgeroepen tot de beste politieke tekening 2015-2016. De Junior Inktspotprijs is het kleine broertje van de Inktspotprijs en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Pers en Prent.

Het gebruik van de tekening als informatiemiddel, ook in de stripjournalistiek, neemt een vlucht. Het biedt leerlingen een speelse en mediawijze manier om maatschappelijke of politieke vraagstukken in de klas te behandelen. Vragen als ‘’Wat zie je?’’, ‘’Wie heeft het gemaakt?’’, of “Waarom is deze tekening goed?’,’ scherpen het kijken en het kritisch denken.

De uitreiking vond voor de eerste keer bij Beeld en Geluid plaats, vooruitlopend op de fusie met het Persmuseum die op 3 mei a.s. officieel wordt.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten