Beeld en Geluid exposeert werk van jonge makers

Nieuwe werken Open Media Art op basis van archief

Op 16 maart 2017 opent het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de expo “Open Media Art: Nieuwe verhalen uit het archief”. Bezoekers beleven hier vier nieuwe werken van vijf jonge makers, geïnspireerd door materiaal uit het archief van Beeld en Geluid. Elki Boerdam, Anna Klevan, Tereza Ruller en Superposition (Bram Bogaerts en Robin Smits) hebben acht maanden lang het archief doorgespit om nieuwe verhalen op basis van Nederlands audiovisueel erfgoed te maken.

Open Media Art

In het voorjaar van 2016 startte Beeld en Geluid in samenwerking met Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie het project Open Media Art. Na een open oproep kregen vijf jonge makers de opdracht om binnen een talentontwikkelingstraject nieuwe hedendaagse verhalen te maken op basis van de collectie van Beeld en Geluid. Deze collectie is openbaar toegankelijk voor creatief hergebruik via het platform openbeelden.nl, waar iedereen archiefmateriaal van kan downloaden voor hergebruik. Het project laat de makers op zoek gaan naar innovatieve, interdisciplinaire concepten die de creatieve waarde van erfgoedcollecties versterken.

Wat is er te zien?

In het rijke historisch erfgoed uit de collectie van Beeld en Geluid vonden de kunstenaars ieder hun eigen verhaal. Door het beeldmateriaal op te knippen, te plakken en in andere vormen te gieten vertellen de kunstwerken nieuwe verhalen, gemaakt van Nederlandse historie. De expositie toont vier nieuwe werken van jonge makers in het atrium van Beeld en Geluid:

0800-SUNSETS, Anna Klevan

Naar aanleiding van een vondst in het geluidsarchief onderzocht Anna andere manieren van het vastleggen van een visueel cliché: de zonsondergang. Door een foto te maken kunnen we onze getuigenis makkelijk en snel delen: ‘ik was hier, ik zag dit’. Door de oneindige stroom aan zonsondergangfoto's vroeg Anna zich af: Wat als we ons uitzicht op de zonsondergang delen door woorden en onze stem te gebruiken in plaats van megapixels?

What images have you seen so far?, Elki Boerdam

What images have you seen so far? is door Elki samengesteld uit twee archieven: die van Beeld en Geluid en die van YouTube. Door de beelden uit hun oorspronkelijke context te halen en te combineren met elkaar, ontstaat er een vorm van visuele rijm, wat je de mogelijkheid geeft voor een nieuwe interpretatie. Op deze manier verandert het beeld van betekenis en ontstaat er een nieuw verhaal.

Unfolded Cinematography, Superposition

Tijdens het bestuderen van het archief van Beeld en Geluid, stuitte Superposition op een aantal films uit de jaren 30 waarbij de aanwezigheid van de camera de vastgelegde taferelen drastisch beïnvloedt. Ze besloten een tool te maken die de keuzes van de cameraman of -vrouw en de gebruikte technieken belichten. Unfolded Cinematography is een applicatie waarbij je op camerabeweging kunt zoeken door het archief. Je kunt met de tablet camerabewegingen imiteren. Het werk slaat hierdoor een brug tussen het moment waarop de video’s uit het archief zijn gefilmd en het hier en nu.

Kies je herinnering, Tereza Ruller

Tijdens een Nederlandse integratiecursus raakte de Tsjechische Tereza gefascineerd door het archief van Beeld en Geluid. Ze vond in het archief speciale momenten die persoonlijk zijn, maar ook verwijzen naar een nationale identiteit. In Kies je herinnering kun je je eigen herinneringen verbinden aan het collectieve mediageheugen van het archief. Op basis van je eigen keuzes komt er een video tot stand, opgebouwd uit het archief van Beeld en Geluid.

Het maakproces

Tijdens het traject zijn de makers ondersteund door specialisten van Beeld en Geluid en externe experts op het gebied van (online) mediacultuur. Het proces van de individuele makers is vastgelegd op openmediaart.nl, om zo meer inzicht te geven in de ontwerpkeuzes van de makers.

Het is de eerste keer dat Beeld en Geluid op deze manier het archief heeft opengesteld aan een nieuwe generatie makers. Met gepaste trots toont Beeld en Geluid dan ook het resultaat in de expo Open Media Art: Nieuwe verhalen uit het archief.

De expositie Open Media Art: Nieuwe verhalen uit het archief is te zien van 17 maart tot en met 14 mei 2017 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Open Media Art is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten