232781 jaren20 e1f2f8 original 1482411284

Beeld en Geluid zet uniek materiaal uit de jaren 20 in HD-kwaliteit online

Hoe zag de wereld er 100 jaar geleden uit? In de archieven van Beeld en Geluid bevinden zich veel films uit de jaren 20 van de 20e eeuw die inmiddels digitaal en veelal in HD-kwaliteit beschikbaar zijn. Deze prachtige films, nu online te bekijken op in.beeldengeluid.nl, geven een bijzondere inkijk in het Nederland van toen.

In de bewaarde films is veel aandacht voor het koningshuis, de stedenbouw en de politiek. Zo zijn er mooie beelden te zien van Edam in 1920 en het luchtschip Graf Zeppelin dat boven Nederland vloog. In 1922 mogen vrouwen voor de eerste maal hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. Een lange rij vrouwen staat te wachten bij het stemlokaal. Per koets komt koningin-moeder Emma aangereden om, begeleid door lakeien, eveneens haar stem uit te brengen. In een film uit 1921 stelt de zwerver Cornelis de Gelder zich kandidaat voor de Gemeenteraad van Amsterdam. 

De lancering van het kanaal valt samen met een Andere Tijden special over de jaren 20, die woensdag 28 december om 21.10 uur op NPO 2 wordt uitgezonden.

Op de site Open Beelden, van Beeld en Geluid kan, onder Creative Commons-licentie, het materiaal ook gedownload worden. Een mooi overzicht van beelden uit de jaren 10 van de vorige eeuw is al eerder online gezet. Binnenkort zullen films uit de jaren 30 en 40 te zien zijn.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten