Archief Beeld en Geluid basis voor techno-album geïnspireerd door Rotterdam

Beeld en Geluid-initiatief RE:VIVE heeft, in samenwerking met Fog Mountain Records, een nieuw album uitgebracht: 010. Evenals voorgangers Struggle & Emerge en Damrak bestaat 010 volledig uit samples van archiefmateriaal uit de collectie van Beeld en Geluid, ditmaal opgenomen in Rotterdam. Het album telt 14 conceptuele tracks die geïnspireerd zijn door de trots van de hardwerkende Rotterdammers en het vernietigende verleden van de stad. Het album is gratis te beluisteren en te downloaden via Fog Mountain.

De compilatie bevat tracks van experimentele muzikanten Roly Porter en FIS,  Rotterdams zwaargewicht Bas Mooy, Nederlandse up-and-comers ANIK, BZGRL, Lemontrip, Nukubus, en HOEK en verschillende internationale artiesten als Lwa, Meta het Australische Consulate.

232161 010 69a16b large 1481646244

De veertien artiesten mixen Rotterdams moderniteit met zijn arbeidersmentaliteit. Afgezien van de middeleeuwse bellen van de Sint-Laurenskerk bood het bronmateriaal waarmee gewerkt moest worden weinig melodie. In plaats daarvan vormen diepe geluiden van de haven van Rotterdam, het koude beton en de glazen architectuur van de Rotterdamse skyline, de brede boulevards en de drukte van een arbeidersgemeenschap die constant wordt uitgedaagd door de snel moderniserende maatschappij de basis.

De compilatie representeert de stad die tot leven komt wanneer niemand kijkt. Oaktree’s “City is a Jungle” brengt een gevoel teweeg van verlorenheid in een moderne metropolis terwijl je in de agressieve, diepe, koude en stampende techno van Consulate, Drvg Cvltvre, Nukubus, Lemontrip, Mill Burray en Bas Mooy de industriële machines van Rotterdam terughoort. De Rotterdamse local ANIK vangt de energie van een 24-jarige die het ’s nachts opneemt tegen de stad en Roly Porter onderzoekt de relatie van de arbeidersstad met God.

“While Amsterdam dreams, Rotterdam works” is een bekend gezegde. 010 exploreert wat er gebeurt als Rotterdam durft te dromen. Het album is gratis te downloaden via Fog Mountain. Het begeleidend fotoboek met gecureerde archiefbeelden door de artiesten is hier te bestellen.

                              

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten