Archief Beeld en Geluid basis voor techno-album geïnspireerd door Rotterdam

Beeld en Geluid-initiatief RE:VIVE heeft, in samenwerking met Fog Mountain Records, een nieuw album uitgebracht: 010. Evenals voorgangers Struggle & Emerge en Damrak bestaat 010 volledig uit samples van archiefmateriaal uit de collectie van Beeld en Geluid, ditmaal opgenomen in Rotterdam. Het album telt 14 conceptuele tracks die geïnspireerd zijn door de trots van de hardwerkende Rotterdammers en het vernietigende verleden van de stad. Het album is gratis te beluisteren en te downloaden via Fog Mountain.

De compilatie bevat tracks van experimentele muzikanten Roly Porter en FIS,  Rotterdams zwaargewicht Bas Mooy, Nederlandse up-and-comers ANIK, BZGRL, Lemontrip, Nukubus, en HOEK en verschillende internationale artiesten als Lwa, Meta het Australische Consulate.

232161 010 69a16b large 1481646244

De veertien artiesten mixen Rotterdams moderniteit met zijn arbeidersmentaliteit. Afgezien van de middeleeuwse bellen van de Sint-Laurenskerk bood het bronmateriaal waarmee gewerkt moest worden weinig melodie. In plaats daarvan vormen diepe geluiden van de haven van Rotterdam, het koude beton en de glazen architectuur van de Rotterdamse skyline, de brede boulevards en de drukte van een arbeidersgemeenschap die constant wordt uitgedaagd door de snel moderniserende maatschappij de basis.

De compilatie representeert de stad die tot leven komt wanneer niemand kijkt. Oaktree’s “City is a Jungle” brengt een gevoel teweeg van verlorenheid in een moderne metropolis terwijl je in de agressieve, diepe, koude en stampende techno van Consulate, Drvg Cvltvre, Nukubus, Lemontrip, Mill Burray en Bas Mooy de industriële machines van Rotterdam terughoort. De Rotterdamse local ANIK vangt de energie van een 24-jarige die het ’s nachts opneemt tegen de stad en Roly Porter onderzoekt de relatie van de arbeidersstad met God.

“While Amsterdam dreams, Rotterdam works” is een bekend gezegde. 010 exploreert wat er gebeurt als Rotterdam durft te dromen. Het album is gratis te downloaden via Fog Mountain. Het begeleidend fotoboek met gecureerde archiefbeelden door de artiesten is hier te bestellen.

                              

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.



berichten