231295 dds 3 0 1 26648826.jpg()(41cc6522d1e640a207925c8ca8e632cf) 59a829 original 1480602147

Webarcheologieproject De Digitale Stad wint Digital Preservation Award

Het webarcheologieproject De Digitale Stad herleeft, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Amsterdam Museum, de Waag Society en UvA ontving gisteren in Londen de felbegeerde internationale Digital Preservation Award.

De Digitale Stad herleeft won deze prestigieuze award op het gebied van ‘Safeguarding the Digital Legacy’, oftewel het veiligstellen van ons (bedreigde) digitale erfgoed. In 1994 begon het internet-pioniersproject en werd de oudste virtuele gemeenschap in Nederland, De Digitale Stad (DDS), gelanceerd. Het webarcheologieproject reconstrueert deze eerste virtuele gemeenschap van Nederland en stelt deze veilig voor de toekomst. Aan de duurzame bewaring van De Digitale Stad wordt gewerkt in de case study Aansluiting van DDS op het Netwerk Digitaal Erfgoed. De andere kanshebbers waren ‘Preserving Ireland’s Social and Cultural Record’ (DRI) en ‘Preserving Suffolk’s Digital Assets (Suffolk Record Office).

Ook een ander Nederlands project viel in de prijzen. In de categorie ‘Research and Innovation’ verkoos de internationale jury het onderzoek Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid tot favoriet.

Digital Preservation Awards

De prestigieuze internationale Digital Preservation Awards zijn een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition. Ze worden elke twee jaar uitgereikt aan mensen of organisaties die op een significante en innovatieve manier hebben bijgedragen aan het veiligstellen en toegankelijk houden van ons wereldwijde digitale erfgoed. De winnaars van deze editie werden op 30 november bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in de Wellcome Hall in Londen. Op dit overzicht staan alle winnaars en finalisten.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

berichten