'Radio Kobanî' wint Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016

230633 radio%20kobani%202 f15c08 large 1479933605

De documentaire Radio Kobanî van filmmaker Reber Dosky heeft woensdagavond 23 november de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016 gewonnen. Dosky ontving uit handen van de juryvoorzitter een geldbedrag van 7.500 euro.

In de film zet de jonge Koerdische radioverslaggeefster Dilovan na de bevrijdingsstrijd tegen IS een radiostation op in de ruïnes van haar stad Kobani in Syrië. Haar uitzendingen lijken troost en hoop te bieden aan de luisteraars, die weer voorzichtig aan de toekomst durven te denken, net als de radiomaakster zelf. 

De camera registreert de gebeurtenissen in Kobani over een periode van drie jaar, zowel in oorlogs- als vredestijd. In voice-over, bij verstilde opnames van de kapotgeschoten stad, beschrijft Dilovan in briefvorm aan het kind dat ze ooit hoopt te krijgen de meedogenloze terreur die door IS over de stad werd uitgestort en de gruwelijke invloed die het heeft gehad op de levens van haar vrienden en familieleden. Langzaam maar zeker kan ook Dilovan weer genieten van de meer luchtige kanten van het dagelijkse bestaan: muziek luisteren, flirten in het park, verliefd worden. 

Beeld en Geluid en IDFA

In de samenwerking met IDFA zet Beeld en Geluid zijn documentairetraditie voort en stimuleert het Nederlandse makers door middel van het competitieprogramma, waaraan het instituut sinds 2014 zijn naam heeft verbonden. De winnende documentaire wordt, evenals de andere documentaires die meedongen naar de prijs, in het archief van Beeld en Geluid opgenomen.

Voor de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016 waren vijftien documentaires van Nederlandse filmmakers geselecteerd. De jury bestond uit Tine Fischer (Denemarken), Maureen Gosling (V.S.), Ester Gould (Nederland), Nilotpal Majumdar (India), en Qi Zhao (China).

De genomineerde films waren:

 • The Claim, the Search for Stolen Art from WWII (De Claim, zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog) - Ditteke Mensink
 • Daan's Inheritance (De erfenis) - Joris Postema
 • The European (De Europeaan) - Dirk Jan Roeleven
 • Fallen Flowers Thick Leaves - Laetitia Schoofs
 • A Greek Winter (Griekse winter) - Ingeborg Jansen
 • How to Meet a Mermaid (Ontmoet een zeemeermin) - Coco Schrijber
 • Miss Kiet's Children (De kinderen van Juf Kiet) - Peter Lataster, Petra Lataster-Czisch
 • Passage - A Boatmovie - Ben Hendriks, Jascha de Wilde
 • A Quiet Place (Hier is het nooit stil) - Sjoerd Oostrik
 • Radio Kobani - Reber Dosky
 • Stranger in Paradise - Guido Hendrikx
 • To Stay Alive - A Method - Erik Lieshout
 • Unknown Brood - Dennis Alink
 • Waiting for the Giraffes (Giraffen) - Marco de Stefanis
 • Zaatari Djinn - Catherine van Campen
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.