Beeld en Geluid presenteert online themakanaal met unieke beelden over onafhankelijkheid Suriname

Op 25 november 1975 wordt in Suriname trots de nationale vlag gehesen. Na drie eeuwen van kolonisatie maakt het land zich los van Nederland. Circa eenderde deel van de Surinaamse bevolking had er echter weinig vertrouwen in en stak de grens over, naar Nederland. Velen belandden via Schiphol rechtstreeks in de Bijlmermeer. Sommigen keerden terug, maar de meeste Surinamers kozen definitief voor Nederland. Heimwee naar Suriname lag altijd op de loer. Op het themakanaal inbeeldengeluid.nl/suriname presenteert Beeld en Geluid unieke beelden van Suriname als kolonie, de betrekkingen met Nederland en het proces van dekolonisatie.

De ruim 40 documentaires op het themakanaal schetsen de opmaat naar de onafhankelijkheid en het verloop daarvan met films die niet eerder online te zien waren: Polygoonjournaals (vanaf 1933 t/m 1978), Gebri Doro (1972), Een land om mee te leven (1975), Een onverwacht traject (1988) en Maandi (1994) van Frank Zichem en Avonturen aan de wilde kust deel 5 van Jan Bosdriesz (1982).

In het 40-jarig jubileumjaar ging vorig jaar het programma ‘Suriname-Nederland, 40 jaar later (1975-2015)’ van start met tentoonstellingen in het Museum Volkenkunde in Leiden en filmretrospectieven in het Tropenmuseum in Amsterdam en het On Stage Theater in Paramaribo. Dit project - geïnitieerd door Ellen de Vries in samenwerking met de Stichting Multimediale Cultuur - wordt nu afgesloten met een webtentoonstelling en het themakanaal in.beeldengeluid.nl.

Het project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Fonds 1818 en DutchCulture en Shared Cultural Heritage.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten