229736 jazz jackrabbit 28cde4 original 1479196537

Jazz Jackrabbit nieuwe aanwinst voor collectie Beeld en Geluid

Hilversum - Je bent een knalgroen konijn verwikkeld in een epische strijd met schildpadden in een kleurrijke fantasiewereld. Het klinkt misschien als een psychedelisch high, maar nee, je speelt Jazz Jackrabbit van Epic Games, toen nog: Epic MegaGames. Deze game wordt nu toegevoegd aan de gamecollectie van Beeld en Geluid en zo bewaard voor toekomstige generaties. Ineke Middag, Unitmanager Museum bij Beeld en Geluid: "Producent Arjan Brussee was en is een toonaangevende Nederlandse gamemaker. Een iconische, kwalitatieve game als Jazz Jackrabbit, waaraan Brussee een belangrijke bijdrage heeft geleverd, mag niet ontbreken in een collectie van Nederlandse games."

Beeld en Geluid, het media-archief van Nederland, neemt vanaf februari 2016 naast andere nieuwe media-uitingen ook videogames op in haar collectie. Immers, mediaconsumptie in Nederland beperkt zich allang niet meer tot de traditionele kanalen van radio en televisie. Jazz Jackrabbit wordt opgenomen in de jonge game collectie vanwege de betrokkenheid van Nederlandse programmeur en game ontwikkelaar Arjan Brussee. Samen met Cliff Bleszinski ontwikkelde Brussee Jazz Jackrabbit. Jazz Jackrabbit was bij publicatie in 1994 een innovatief en populair spel. Het was de eerste PC game die gebruik maakte van zogenaamd side scrolling, tot dan toe alleen toegepast voor console games. De eerste episode ‘Turtle Terror’ werd gratis verspreid als Shareware en was daardoor ontzettend populair. Tegen betaling konden nog vijf levels worden aangeschaft. De kwalitatieve graphics en gameplay van Jazz Jackrabbit leidde in 1995 tot de vermelding “Arcade Game of the Year” in het magazine PC Format.

Arjan Brussee: ”Voor mij was Jazz Jackrabbit het begin van mijn carrière, en daarmee ook het prille begin van wat later Guerrilla Games zou worden. Het is super dat Beeld en Geluid deze game in het archief opneemt. Computer spellen zijn helaas nogal fragiel en de oudere spellen verdwijnen vaak door de snelle progressie van technologie in het algemeen. Spellen maken inmiddels een belangrijk onderdeel uit van de dagelijkse interesse van kinderen en volwassenen, en op deze manier kunnen we de culturele invloed in de jaren dat het spel actueel was in de toekomst herkennen. Ik hoop dat er nog veel spellen toegevoegd worden aan de collectie!”

Arjan Brussee begon zijn carrière in de zogenaamde demoscene. In deze competitieve groep programmeurs, actief in de jaren 80 en begin jaren 90, werden indrukwekkende audiovisuele presentaties gemaakt ondanks de beperkte rekenkracht van de computers uit die tijd. Brussee was één van de oprichters van Guerilla Games in 2000 en heeft daar meegewerkt aan de succesvolle Killzone franchise die Guerilla Games tot de grootste Nederlandse gameproducent heeft gemaakt. Inmiddels is hij herenigd met Cliff Bleszinski in Boss Key Productions.

De nieuwe aanwinst Jazz Jackrabbit is bij Beeld en Geluid te spelen tijdens de Let’s YouTube gaming maand van 12-20 november. Tijdens de Let’s Play expo speel je ook andere Nederlandse games uit de collectie, zoals de bekende race game A2Racer2 van Davilex. Ook zijn console en arcade games uit de collectie van partner het Nederlands Instituut voor Games en Computers uit Zwolle te spelen

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten