Beeld en Geluid presenteert in samenwerking met Google Cultural Institute een online expositie over radiopionier Hanso Idzerda

Op 6 november 2019 bestaat radio 100 jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een aantal online tentoonstellingen op het internetplatform Google Arts and Culture. De eerste expositie is gewijd aan radio- en omroeppionier van het eerste uur Hanso Idzerda.

Op 6 november 1919 's avonds tussen acht en elf uur werd 's werelds eerste radio-omroepprogramma uitgezonden. Vanuit zijn eigen studio aan de Haagse Beukstraat stuurde ingenieur Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda zijn radioprogramma de ether in. Hij gebruikte hiervoor de door hemzelf ontworpen en gebouwde draadloze radiotelefonie zender met de roepletters PCGG. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis hoorden radioamateurs in Nederland en Engeland niet de gebruikelijke morse signalen, maar muziek via hun radio-ontvangers. Idzerda ontdekte als eerste de kracht van het medium radio vóór ieder ander in Europa, en hij zond al concerten uit in Engeland voor de BBC bestond.

De online expositie belicht het werk en leven van Idzerda in al zijn facetten. Zijn aantekeningen, blauwdrukken, foto's, documenten, apparaten en reclamemateriaal geven een mooi zicht op zijn experimenten en ontwerpprocessen. Daarnaast demonstreren experts in video’s onder andere de technische werking van zijn zender PCGG.

Beeld en Geluid beheert de rijke collectie Idzerda die zelf de grondlegger ervan is. In 1940 schonk hij een deel van zijn collectie aan een museum. Verdere schenkingen, zoals die van zijn weduwe, resulteerden in de huidige omvangrijke collectie. De ongeveer 80 objecten in de tentoonstelling zijn slechts een topje van de ijsberg. De collectie bestaat uit nog honderden andere documenten, getuigenissen en objecten van de radiopionier vanaf 1904.​ Beeld en Geluid blijft de online collectiepresentatie aanvullen met nieuwe exposities over Idzerda.

De samenwerking tussen Beeld en Geluid en Google Cultural Institute zal ook in 2017 leiden tot online exposities.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten