Beeld en Geluid presenteert in samenwerking met Google Cultural Institute een online expositie over radiopionier Hanso Idzerda

Op 6 november 2019 bestaat radio 100 jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een aantal online tentoonstellingen op het internetplatform Google Arts and Culture. De eerste expositie is gewijd aan radio- en omroeppionier van het eerste uur Hanso Idzerda.

Op 6 november 1919 's avonds tussen acht en elf uur werd 's werelds eerste radio-omroepprogramma uitgezonden. Vanuit zijn eigen studio aan de Haagse Beukstraat stuurde ingenieur Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda zijn radioprogramma de ether in. Hij gebruikte hiervoor de door hemzelf ontworpen en gebouwde draadloze radiotelefonie zender met de roepletters PCGG. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis hoorden radioamateurs in Nederland en Engeland niet de gebruikelijke morse signalen, maar muziek via hun radio-ontvangers. Idzerda ontdekte als eerste de kracht van het medium radio vóór ieder ander in Europa, en hij zond al concerten uit in Engeland voor de BBC bestond.

De online expositie belicht het werk en leven van Idzerda in al zijn facetten. Zijn aantekeningen, blauwdrukken, foto's, documenten, apparaten en reclamemateriaal geven een mooi zicht op zijn experimenten en ontwerpprocessen. Daarnaast demonstreren experts in video’s onder andere de technische werking van zijn zender PCGG.

Beeld en Geluid beheert de rijke collectie Idzerda die zelf de grondlegger ervan is. In 1940 schonk hij een deel van zijn collectie aan een museum. Verdere schenkingen, zoals die van zijn weduwe, resulteerden in de huidige omvangrijke collectie. De ongeveer 80 objecten in de tentoonstelling zijn slechts een topje van de ijsberg. De collectie bestaat uit nog honderden andere documenten, getuigenissen en objecten van de radiopionier vanaf 1904.​ Beeld en Geluid blijft de online collectiepresentatie aanvullen met nieuwe exposities over Idzerda.

De samenwerking tussen Beeld en Geluid en Google Cultural Institute zal ook in 2017 leiden tot online exposities.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.


The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.