228257 261016%20oeuvre%20award%202016c 57c7be large 1477493850

Paul de Leeuw onthult portret in Beeld en Geluid

Beeld en Geluid Oeuvre Award winnaar vereeuwigd in de Wall of Fame

Paul de Leeuw onthulde vanmiddag in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zijn portret in de Wall of Fame. Op deze glazen wand in de hal van het gebouw zijn mediapersoonlijkheden te zien die een prijs voor hun gehele oeuvre hebben ontvangen.  Eerder dit jaar ontving De Leeuw  tijdens de uitreiking van de TV-Beelden de Beeld en Geluid Oeuvre Award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een man of vrouw die van bijzondere betekenis is (geweest) voor het Nederlandse televisielandschap. In het verleden waren dit onder andere Ria Bremer, John de Mol, André van Duin en Mart Smeets.

Ik ben enorm blij met deze Oeuvre Award die ik vanmiddag in Beeld en Geluid heb ontvangen. Ik vind het geweldig dat ik in hetzelfde jaar deze prijs naast de Gouden Stuiver ontvang.

Paul de Leeuw

Voorafgaand aan de onthulling vond een bijzonder programma plaats waarbij een groot aantal dierbare vrienden en collega's van De Leeuw aanwezig was. Pauls goede vriend Henk van Dorp sprak aan tafel met Joop van den Ende, Chantal Janzen en Cornald Maas over hun band met Paul. Zij deden dat aan de hand van een aantal fragmenten dat zij zelf selecteerden.

De toekenning van de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2016 lag in handen van Boris van der Ham (algemeen juryvoorzitter van de tv-beelden), Jan Müller (algemeen directeur Beeld en Geluid), Peter Adrichem (mediaondernemer), Shula Rijxman (Bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep) en Ria Bremer (winnaar Oeuvre Award in 2015).

Paul de Leeuw is al decennialang beeldbepalend. Zijn oeuvre is groot en buitengewoon rijk geschakeerd. Zijn talent voert hem langs cabaret, zang, toneel, radio, film en televisie. In al die disciplines is hij niet alleen de wervelende persoonlijkheid voor de schermen, maar ook een grote bron van creativiteit achter de schermen bij het bedenken en produceren van programma's.

Uit het juryrapport
Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit mediahistorisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.berichten