226818 uitzending van een voetbalwedstrijd door twee verslaggevers van de phohi%20(3)%20(1) 67684d large 1476180493

Beeld en Geluid plaatst uitzendingen eerste commerciële radiozender uit de jaren 20/30 online

Collectie Philips Omroep Holland-Indië online beschikbaar

Reportages over roeiwedstrijden, 75 jaar Vondelpark, het circuit van Zandvoort, en een verslag over de eerste lijnvlucht van Nederland naar Nederlands Indië; muziek  en nostalgische rapportages over het alledaagse leven in Nederland stonden centraal tijdens de uitzendingen van de eerste commerciële radiozender Philips Omroep Holland-Indië (PHOHI). Beeld en Geluid digitaliseerde meer dan 500 uitzendingen (tussen 1927-1940), bewaard op ruim 1000 ‘78-toeren-platen’, en stelt deze nu online beschikbaar.

Hoe ver komen radiogolven? Dat was de vraag die zendamateurs bezighield aan het begin van de twintigste eeuw. De bevestiging van ontvangst door een andere zendamateur was minstens zo belangrijk als het zenden zelf. Hoe verder je kwam des te beter. De ingenieurs van Philips wilden de Nederlandse koloniën bereiken, dat lukte hen in 1927. Het was het begin van bijzondere uitzendingen vanuit Nederland naar de andere kant van de wereld. Op 1 juni 1927 spraken Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana tot de landgenoten in Nederlands-Indië. De reacties waren overweldigend. De vaderlandse pers schreef dat ´dankzij het technisch vernuft van een Nederlandse onderneming Moederland en Koloniën ineens zoveel dichter bij elkaar waren gebracht’.

PHOHI zond uit van 1927 tot 1930 en van 1934 tot de Duitse bezetting in mei 1940. De Wereldomroep die in 1947 werd opgericht, nam de taken daarna waar.

In 2000 droeg Philips de collectie over aan Beeld en Geluid. Dankzij het project Beelden voor de Toekomst kon Beeld en Geluid de collectie digitaliseren en zo breed mogelijk beschikbaar stellen voor open hergebruik.

De hele collectie is te beluisteren op in.beeldengeluid.nl. Hergebruik van een aantal bijzondere fragmenten is mogelijk via Wikimedia.

Mediahistoricus Bas Agterberg schreef longreads over de PHOHI-uitzendingen én over één van de flamboyante presentatoren van de zender, Eddy Startz.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen belicht vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.berichten